~ ÉDESBURGONYATORTA ~

  • 2018.01.18.
  • 3

»HOZZÁVALÓK«
18 - 20 cm - es formáhozTészta :- 1 tojás- 8 dkg aranybarna cukor- 5 dkg vaj- 5 dkg étcsokoládé- 10 dkg édesburgonyapüré- 5 dkg liszt- 1 ek kakaópor- 1 kk szódabikarbóna- 50 ml tejKrém :- 15 dkg édesburgonyapüré- kb 6 dkg porcukor - vagy ízlés szerint- 2 ek kakaópor- 2 ek mogyorókrém- csipet só- 1 kk vaníliakivonatdíszítés :
- maradék édesburgonyapüré- porcukor - ízlés szerint
- 1 kk vaníliakivonat- 1 / 2 ek zselatinfixAz édesburgonyát ( kb 35 dkg ) meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük, a tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk.A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást a cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajjal összeolvasztott csokoládét, a tejet, az édesburgonyapürét és hozzáforgatjuk a száraz hozzávalókat. A masszát a formába simítjuk és kb 20 - 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.Ezalatt a krémhez az összes hozzávalót kihabosítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni. Ha a piskóta elkészült rácsra borítva kihűtjük, majd rákenjük a tetejére a krémet.
A maradék burgonyapürét simára keverjük a porcukorral, a zselatinfix - el és pár csepp vaníliával, majd csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és körbe díszítjük a torta tetejét. 1 - 2 óra hűtés után felszeletelve kínáljuk.