~ BOUGATSA ( görög grízes lepény ) ~

  • 2018.01.21.
  • 6

»HOZZÁVALÓK«Töltelék :- 6 dl tej- 8 dkg búzadara- 10 dkg cukor- 1 tk vaníliakivonat- 1 ek vaj- 1 citrom reszelt héja- csipetnyi só- 2 tojásSzirup :- 3 dl víz- 10 dkg cukor-
fahéjrúd- 1 citrom kifacsart levetovábbá :- 1 cs réteslap ( 8 lapos )- 10 dkg olvasztott vaj- őrölt fahéj - a szóráshozA tejben megfőzzük a darát a cukorral, sóval és a vaníliával együtt, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a vajat. Ha a gríz langyosra hűlt simára keverjük a tojásokkal.Egy kb 20* 30 - as tepsit alaposan kivajazunk, és belefektetünk 4 réteslapot úgy, hogy közben minden egyes lapot megkenünk olvasztott vajjal.
Rákenjük a tölteléket, majd befedjük a maradék réteslappal, ezek közé szintén olvasztott vajat kenünk.A tetejét is alaposan lekenjük vajjal, a kilógó részeket benyomkodjuk
és 180 °C - on aranybarnára sütjük.Szirupos állagúra forraljuk a vizet a cukorral, a fahéjrúddal és a citromlével, majd a sütőből kivett süteményt azonnal megcsurgatjuk vele.
Még langyosan felszeleteljük és őrölt fahéjjal megszórva kínáljuk.