~ GLUTÉNMENTES KARAMELLKRÉMES DIÓTORTA ~

  • 2017.12.22.
  • 5

»HOZZÁVALÓK«Piskóta :- 6 tojás- 12 dkg cukor- 10 dkg darált dió- 10 dkg rizsliszt- 1 kk sütőporKrém :- 15 dkg cukor- 6 dl tej- 1 kk vaníliakivonat- 2 tasak gluténmentes vaníliás pudingpor (
pl. Dr. Oetker / Haas )- 20 dkg margarin vagy vaj- csipet sódíszítés :- kb 10 dkg darált dió
- 10 dkg cukor- egész diószemekA sütőt 200 °C ra előmelegítjük, egy 22 cm - es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos, rizslisztes diót. A masszát a formába simítjuk és kb 40 - 45 percig tűpróbáig sütjük,
15 perc elteltével lejjebb vesszük a hőfokot 170 °C - ra.
/ * a piskótát megsüthetjük külön - külön,3 lapból is
Ha a piskóta megsült kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapba vágjuk.A krémhez a cukrot sötétbarnára karamellizáljuk, majd hozzáöntünk 5 dl tejet és összeforraljuk. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, hozzáöntjük a karamellás tejhez és megfőzzük a pudingot, végül ízesítjük, egy csipet sóval és vaníliával.Ha a puding teljesen kihűlt kihabosítjuk a puha margarinnal. A krém 2 / 3 - ával betöltjük a piskótalapokat, a maradékkal pedig bekenjük a torta tetejét és az oldalát. A torta oldalát darált dióval beszórjuk, majd 2 - 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.A díszítéshez a cukrot karamellizáljuk, majd a forró karamellbe gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a diószemeket és sütőpapírra helyezzük őket dermedni, majd
tetszés szerint elhelyezzük a torta tetején.