~ GLUTÉNMENTES FAHÉJAS MÉZES KRÉMES ~

  • 2017.12.08.
  • 0


Mostanság nagyos sok ember gluténérzékeny ( lisztérzékenység ) és válik azzá, ami bizony megnehezíti a mindennapi étkezésüket. A glutén vagy ismertebb néven a sikér, a búzafélékben fellelhető fehérje komplex. Egyik összetevője a gliadin váltja ki a gluténérzékenységet, ami sajnos nem gyógyítható, de a gluténmentes étrenddel biztosítható a tünetmentesség.Nekik kedvezek ezzel az ünnepi süteménnyel, amit bátran fogyaszthatnak, ráadásul nagyon finom.»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 20 dkg darált dió- 15 dkg rizsliszt- 1 tk sütőpor- 1 tk szódabikarbóna- 1 tk őrölt fahéj- 8 dkg méz- 5 dkg vaj- 1 tojás- pici tej - szükség esetén- 4 ek rum - a kenéshez
Krém :- 10 dkg kerek szemű rizs- 6 dl tej- csipet só- 3 - 4 ek cukor- 1 tasak vaníliás cukor- 10 dkg puha vajCsokimáz :- 10 dkg átszitált porcukor- 3 ek kakaópor- 3 dkg vaj- forró vízA tésztához a vajat a mézzel összemelegítjük. A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd hozzáadjuk a tojást a vajas mézes keveréket és jól összegyúrjuk - ha száraz lenne adjunk hozzá kevés tejet. A tésztát 3 gombóccá formáljuk és letakarva 30 percig pihentetjük.A sütőt 180 °C - ra előmelegítjük, majd a tésztagombócokat enyhén rizslisztes zsírpapíron egyenként, kb 20 x 30 cm - es lapokká óvatosan kinyújtjuk. A lapokat egyesével kb 10 perc alatt megsütjük.
A krémhez a rizst kávédarálón búzadaraszerűre daráljuk, majd a tejjel és a cukrokkal együtt puhára főzzük. Ha a rizskrém langyosra hűlt kihabosítjuk a vajjal.
Az egyik tésztalapot megkenjük rummal, majd elsimítjuk rajta a krém felét, azután ráborítjuk a második lapot, ezt is megkenjük rummal és rákenjük a megmaradt krémet, majd befedjük az utolsó lappal. Egy éjszakán át puhulni hagyjuk.A csokoládémázhoz a vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport és annyi forróvizet, hogy jól kenhető masszát kapjunk, azután a sütemény tetejére kenjük.