~ BIRSALMÁS DIÓS BEJGLI ~

  • 2017.11.21.
  • 3

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 30 dkg liszt- 8 dkg hideg vaj- 5 dkg fagyos zsír- 3 dkg porcukor- 1 kk só- 1 dkg friss élesztő- 1 kis tojássárgája- 85 ml hideg tej- 1 tojás - a kenéshezTöltelék :- 30 dkg birsalma ( pucolva )- 1 / 2 ek étk. keményítő- 20 dkg darált dió- 1 tk őrölt fahéj- 10 dkg cukor- 1 ek méz- 1 citrom
- 1 fahéjrúd- 3 - 4 szegfűszeg- 100 ml birsalmaléA lisztet összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgép krémkeverő ( nem habverő ) karjával végezzük az összeállítást
így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.
A tésztát folpackba csomagolva a hűtőben 60 percig pihentetjük.Az apró kockákra vágott birset egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a citrom kifacsart levét és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha a birs megpuhult, leszűrjük és a levét félretesszük.
100 ml birslét a cukorral a mézzel és a fahéjjal, szirupos állagúra főzünk, majd leforrázzuk vele a diót és hagyjuk teljesen kihűlni.A tésztát kétfelé osztjuk és egyenként kb 30 * 22 cm - es nagyságúra kinyújtjuk ( nem szabad alá lisztezni ) A diós töltelék felét rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon és megszórjuk a keményítővel elkevert birs felével. A tészta két rövidebb és az egyik hosszabb oldalát ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabbik végénél fogva feltekerjük.
A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük tojássárgájával és hideg helyre tesszük, amíg megszárad rajta a tojás. Azután lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kb 1 - 1 , 5 órán át kelesztjük, majd egy hústűvel vagy hurkapálcikával alaposan megszurkáljuk és 200 °C - on kb 30 - 35 perc alatt készre sütjük.