~ EPRES KÉPVISELŐFÁNK TORTA , MANDULA KROKANTTAL ~

  • 2017.05.23.
  • 3

Ismét egy pofon egyszerű epres finomság. Igaz a magyar eper ára a csillagokban van, de az íze verhetetlen a külföldi társaihoz képest. A torta alapja égetett tészta, könnyed epres tejszínhabbal.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 5 dkg vaj- 130 ml víz- csipet só- 12 , 5 dkg liszt- 3 tojásKrém :- 25 dkg eper
+ a díszítéshez- kb 4 ek cukor
- 1 tk citromlé- 2 dl tejszínMandula krokant :- 5 dkg cukor- 1 tk vaj- 1 ek mandulapehelyA sütőt előmelegítjük 200 °C - ra, egy 15
cm - es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk, az oldalát pedig kivajazzuk és behintjük liszttel.A vizet a sóval
felforraljuk, beledobjuk a vajat, majd amikor a vaj elolvadt hozzáadjuk a lisztet és addig kavargatjuk - égetjük - amíg a massza el nem válik az edény oldalától ( kb 2 - 3 perc ) Ezután kissé lehűtjük és a meleg masszához egyesével - robotgéppel - beledolgozzuk a tojásokat. A masszát sima csöves nyomózsákba töltjük és fél cm - es távolságra, körkörös csíkokat húzunk a forma aljába, majd betesszük a sütőbe. 10 perc után lejjebb vesszük a hőfokot 175 °C - ra és kb
25 - 30 percig sütjük
( közbe ne nyitogassuk a sütőajtót )Az epret feldaraboljuk és a cukorral együtt szószos állagúra főzzük.
A cukrot karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat és összeforgatjuk a mandulával. Sütőpapírra kenjük és ha megszilárdult, apróbb darabokra törjük.A tejszínt felverjük és összeforgatjuk az eperszósszal, majd a kihűlt tészta tetejére simítjuk. Kirakjuk félbevágott eperszemekkel és
rászórjuk a mandula krokantot.