~ MARCIPÁNOS CSIGAKALÁCS ~

  • 2017.03.21.
  • 8

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 45 dkg liszt- 3 dkg friss élesztő- 2 ek porcukor- 1 tojássárgája- 5 dkg olvasztott vaj- 1 kk só- kb 2 , 5 dl langyos tejTöltelék I. :- 20 dkg nyers marcipánmassza- 2 - 3 ek vízTöltelék II:
- 10 dkg lágy vaj
5 dkg porcukor- 1 tasak vaníliás cukor- 3 - 4 ek darált héjas mandulaés még : - 1 tojás - a kenéshez- pirított mandulalapok - a szóráshoz1 dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.A lisztet összeszitáljuk a sóval és a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a tejet, majd alaposan kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.A töltelékhez, a marcipánt lereszeljük majd simára keverjük a vízzel, a vajat habosra keverjük a cukrokkal.Ha a tészta megkelt kétfelé osztjuk, az egyik felét belenyújtjuk egy vajjal kikent püspökkenyérformába és rákenjük a marcipános tölteléket.A tészta másik felét kb 3 - 4 es nagyságúra kinyújtjuk, rákenjük a vajas cukros keveréket, megszórjuk darát mandulával és feltekerjük mint a bejglit. Az így kapott rúdat kb 10 egyenlő részre vágjuk és a csigákat ráhelyezzük a marcipános töltelékre. A tetejüket tojással lekenjük és megszórjuk mandulával. 30 percig pihentetjük és 180 °C - ra előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.