~ VÖRÖSBORBOROS KÖRTÉS - CSOKIS PITE ~

  • 2017.02.18.
  • 7


Kevés körtés sütemény van a blogon, talán azért
mert mire a sütibe kerülne el is fogy.
A pite gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a vörösboros körték pedig igen zamatosak. Ha linzert vagy pitét tervezek sütni, akkor a tésztát én mindig előző nap összeállítom és a hűtőbe pihentetem, de több napig is eláll, ha nem használjuk fel azonnal, így időt spórolhatunk, hiszen a tészta már jócskán túl van a pihentetési időszakon.
A körték pedig kompótnak készültek, ami pedig megmaradt az a pitébe került.
Természetesen a ricotta helyett, krémesebb állagú túrót is használhatunk, de a ricottától finomabb és lágyabb lesz a töltelék.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 22 dkg liszt- 2 ek kakaópor- 10 dkg porcukor- csipetnyi só- 18 dkg hideg vaj- 1 tojássárgája- kb 1 - 2 ek vörösbor ( amiben megfőttek a körték )Töltelék :- 40 dkg ricotta - vagy krémes túró- 1 citrom reszelt héja- kb 5 dkg cukor- 1 tk vaníliakivonat- 1 ek vaníliás pudingpor ( főzős )- 3 tojás- 10 dkg olvasztott tejcsokoládé- vörösboros körtekompótVörösboros körtekompót :- 4 dl édes vörösbor- 2 ek cukor- 3 - 4 db szegfűszeg- 4 - 5 db kemény körteA körtét hámozzuk meg, kaparjuk ki a magházát és vágjuk félbe. Tegyük egy lábasba, szórjuk meg cukorral, dobjuk hozzá a szegfűszeget és öntsük fel a borral. Főzzük a körtéket puhára, de csak annyira, hogy ne essenek szét. Hagyjuk a borba kihűlni.A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal állítsuk össze, csomagoljuk átlátszó fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ezután nyújtsuk kör alakúra és béleljük ki vele a piteforma alját és az oldalát, villával bökdössük meg pár helyen, majd
tegyünk rá sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét. 180 °C - on süssük elő 15 percig.A töltelékhez keverjük krémesre a körte kivételével a hozzávalókat.Az elősült tésztára kenjük egy keveset a töltelékből, helyezzük rá a körtéket a vágott felükkel lefelé és simítsuk rá a megmaradt krémet.Tegyük vissza a sütőbe és 170 °C
- on süssük tovább 35 - 40 percig. ( akkor kész amikor már a töltelék nem remeg )Ha a pite kihűlt, szórjuk meg vegyesen tej - és étcsokoládé forgáccsal.