~ HACSAPURI avagy GRÚZ SAJTOS LEPÉNY ~

  • 2017.02.06.
  • 6

A hacsapuri a grúz konyha jellegzetes kenyere. Tölteléke általában sós sajtok, túró keveréke, de bármivel tölthető, legyen az húsos ragu, spenótos ricotta, szalámi, sonka, stb. Mérete általában ahhoz a vasserpenyőhöz igazodik, amibe megsütik.»HOZZÁVALÓK« 2 db - hozTészta :
- 30 dkg liszt- 1 kk szódabikarbóna- 1 kk só- 1
ek olaj- kb 3 dl kaukázusi kefir
Töltelék :- 15 dkg feta sajt- 20 dkg bármilyen karakteres ízű sajt- 1 tojás- metélőhagymaA lisztet egy tálba szitáljuk hozzákeverjük a sót, a szódabikarbónát, az olajat és annyi kefírt, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd letakarva kb 1 órán át pihentetjük.A sajtokat lereszeljük, majd összekeverjük a tojással és a finomra vágott metélőhagymával.A tésztát két cipóra osztjuk, majd
fél cm - es vastagságú kör alakúra sodorjuk, a közepére ráhalmozzuk a töltelék felét, majd a tészta széleit a töltelék fölött összecsipkedjük mintha batyut készítenénk és jól lenyomkodjuk.
A tésztakorongot megfordítjuk, hogy az illesztés alulra kerüljön és akkorára lapítjuk mint a serpenyőnk átmérője ( nálam 22 cm ) .A lepények mindkét oldalát felhevített száraz vasserpenyőben ropogósra sütjük.