~ CSOKOLÁDÉS FORDÍTOTT ALMATORTA ~

  • 2017.02.16.
  • 1


Kezdő, sütni nem nagyon tudó háziasszonyoknak ajánlom ezt a pofon egyszerű süteményt / tortát, mert nem lehet mellé lőni vele. Nemcsak saját célra, de kiválóan alkalmas vendégek fogadására is. Akár kerek vagy szögletes formában készítve, egy nagyon finom és ízletes sütemény lesz a végeredmény.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :
- 3 tojássárgája- 12 , 5 dkg cukor- 1 tk vaníliakivonat- 8 dkg puha vaj- 1 tk sütőpor- 18 dkg liszt- csipet só- 120 ml tejtovábbá :
- 1 kg alma- fél citrom leve- kb 2 - 3 ek cukor - vagy ízlés szerint- 1 tk fahéj vagy ízlés szerint- 1 ek kekszmorzsa- zsemlemorzsaCsokoládémáz :- 10 dkg étcsokoládé- 50 ml tejszín- 1 ek vajAz almát meghámozzuk és lereszeljük, levétől alaposan kinyomkodjuk, hozzákeverjük a citromlét, a cukrot és ízesítjük fahéjjal, majd 10 percig pároljuk. Ezután hozzákeverjük a kekszmorzsát és félretesszük hűlni.
A tésztához, egy kézi habverővel kikeverjük a cukrot a tojássárgájával és a vajjal, hozzáadjuk a tejet, majd összeforgatjuk a sütőporral vegyített liszttel.Egy kapcsos tortaforma ( 20 cm ) aljába sütőpapírt fektetünk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával és elterítjük rajta az almát, majd rásimítjuk a masszát. 180 °C - on tűpróbáig sütjük ( kb 35 - 40 perc ). - ha nagyon sülne a teteje, takarjuk le alufóliával.Ha a torta megsült, kihűtjük és kiborítjuk a formából ( így felülre kerül az almás réteg )A tejszínt felforrósítjuk,
hozzákeverjük a csokoládét és a vajat, majd elsimítjuk a torta tetején ill. az oldalán.