~ ALMÁS PÁRNÁK ~

  • 2017.01.16.
  • 7

»HOZZÁVALÓK«- 15 dkg túró, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 40 ml olaj15 g friss élesztő, 1 dl tej, 40 ml étolaj, 28 dkg liszt, csipet sóTovábbá :
- kb 3 alma, cukor, fahéj, citromlé- 1 tojássárga
+ 1 ek tej - a kenéshez- jégcukor - a szóráshozAz élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk és 30 percig meleg helyen pihentetjük.Az almákat negyedeljük, a magházat kivágjuk és vékonyra felszeleteljük, majd citromlével meglocsoljuk.A tésztát kétfelé osztjuk, lisztezett felületen kb 25 cm - es körré nyújtjuk és 8 cikkre osztjuk. A cikkek szélére
4 - 5 almaszeletet helyezünk, megszórjuk
fahéjas cukorral és éles késsel, vagy derelyemetszővel három bemetszést ejtünk rajta, majd megfogjuk a háromszög csúcsát
és ráhajtjuk
az almára úgy hogy a végét
befordítjuk a tészta alá. A párnákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával és megszórjuk cukorkával.
20 - 25 percig pihentetjük, majd 180 °C - ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.