~ ZSERBÓS KOSÁRKÁK ~

  • 2016.12.21.
  • 9

Még egy variáció aprósüteményre.
Az angol mince pie mintájára készítettem el a zserbó ízű verziót és nem pite, hanem linzer tésztával .A töltelékbe jócskán került aszalt barack is, amitől még szaftosabb és finomabb lett a töltelék.
»HOZZÁVALÓK«Tészta :
- 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 22 dkg vaj, csipet só, 1 tojássárgája- 1 tojásfehérje - a ragasztáshozTöltelék :
- kb 20 - 25 dkg darált dió, 10 dkg aszalt barack, 3 ek cukor, baracklekvártovábbá : - olvasztott csokoládéA tésztához valókat összegyúrjuk, majd átlátszó fóliába tekerve 1 órára hűtőbe tesszük.Az aszalt barackot felaprítjuk, összekeverjük a dióval és a cukorral, majd annyi lekvárt adunk hozzá, hogy összeálljon a massza.A tésztát kb 4 - 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy 9 cm - es átmérőjű hullámos szélű linzerszaggatóval 12 db - ot, egy kisebb és egy nagyobb csillagkiszúróval 12 - 12 db - ot szaggatunk. A kerek tésztát belehelyezzük egy vajjal kikent muffinforma mélyedéseibe, 1 - 1 ek tölteléket helyezünk mindegyik közepébe,
majd ráhelyezzük a nagyobb csillagot, lekenjük tojásfehérjével és ráillesztjük a kisebb csillagot.
Előmelegített 180 °C - os sütőben addig sütjük amíg egy kis színt nem kap a tészta.Ha a kosárkák kihűltek, tetszés szerint csokoládémázzal díszítjük.