~ FOSZLÓS KUGLÓF ~

  • 2016.10.31.
  • 6

»HOZZÁVALÓK«- 45 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 1 kk só, 4 ek porcukor, 1 tojás sárgája- 5 dkg olvasztott vaj, 1 narancs reszelt héja, 2 ek kakaópor, 1 tk vaníliakivonat, kb 2 dl langyos tej- vaníliás cukor - a szóráshozAz élesztőt 1 dl tej és 1 ek cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojást, majd elkezdjük összedolgozni. Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, a reszelt narancshéjat és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Alaposan kidolgozzuk, majd kétfelé osztjuk és az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kevés vízben elkevert kakaóport.Mindkét tésztagombócot letakarva a duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kisodorjuk kb 50 - 60 cm hosszú rúddá, majd a két rúd végét összecsípjük és összecsavarjuk. Koszorút formálva belehelyezzük az előzőleg vajjal kikent és liszttel behintet kuglóf formába ( 2 , 2 l- es ) és letakarva még 20 percig pihentetjük.A kuglófot 180 °C - os sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg színt nem kap a tészta. Még melegen kiborítjuk a formából, lekenjük langyos tejjel és megszórjuk vaníliás cukorral.