~ TEPERTŐS SZILVALEKVÁROS CSIGA ~

  • 2016.05.06.
  • 8

»HOZZÁVALÓK«Tészta :- 35 dkg liszt- 15 dkg tönköly búzaliszt- 1 , 5 tk só- 1 ek cukor- 1 tojás- 3 ek fehérbor- 3 ek étolaj- 2 dkg friss élesztő- 15 dkg jogjurt- langyos vízTöltelék :- kb 25 - 30 dkg darált tepertő- 1 üveg házi szilvalakvár ( kb 30 dkg )Egy tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, a bort, az olajat és elkezdjük összegyúrni annyi langyos vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lefedve 45 percre hűtőbe tesszük.Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb 60 x 40 cm - es téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a tepertő 2 / 3 - ával, majd szimplán meghajtjuk ( képzeletben három részre osztjuk a tésztát, a bal oldali részt középre hajtjuk, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali részt )
lekenjük a maradék tepertővel és duplán meghajtjuk, ( a tésztacsík alsó és felső részét visszahajtjuk a középvonalig, végül félbehajtjuk mint egy könyvet ) és hűtőbe tesszük 45 percre.A tésztát ismét kinyújtjuk 35 x 60 cm - es nagyságúra, megkenjük lekvárral és feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel kb 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk legalább 45 percig.200 °C - ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.Forrás : Limara