~ MÁKOS - DATOLYÁS HÓTEKERCS ~

  • 2015.11.16.
  • 0


Pihe - puha, édes falatok. A datolyától és a narancslekvártól szaftos és finom ízű lesz a töltelék. Könnyen, gyorsan elkészíthető és sokáig eláll.
»HOZZÁVALÓK« 40 db - hozTészta :
- 30 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 5 dkg porcukor, csipet só, kb 2 ek tejfölTöltelék :
- 16 dkg darált mák, 1 ek cukor, 5 dkg aszalt datolya, 1 citrom reszelt héja, 80 ml tej, 2 ek narancslekvár- vaníliás porcukor - a hempergetéshezA tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk majd folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük.A töltelékhez, a datolyát késes aprítóval összedaraboljuk ( ha a datolya szárazabb lenne, előtte forróvízben áztatjuk ). A tejet összeforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a mákot, ezután ízesítjük citromhéjjal majd összekeverjük a lekvárral és a datolyával. 4 felé osztjuk.A tésztát kétfelé vesszük és mindkettőt 16 x 30 cm - es nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában kétfelé vágjuk. Így lesz 4 db, 8 x 30 cm - es csíkunk.
A tésztacsíkok egyik oldalára ráhalmozzuk a mákos tölteléket és ráhatjuk az üresen hagyott részt. Az így kapott hengert kissé átgörgetjük és 3 cm - es rudakká vagdossuk.Az apró rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített, 180°C - os sütőben kb 18 - 20 percig sütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.Ötlet :
innen