~ SPENÓTOS RICOTTÁS PALACSINTA, PARADICSOMSZÓSSZAL ~

  • 2015.05.18.
  • 6


Igaz a friss spenót ideje már lejárt, de a mélyhűtött leveles paraj is ugyanolyan ízhatásokkal bír és ma valami könnyed és spenótosra vágytam. Készítettem már hasonlót, (
töltött cannelloni
) de akkor besamellel . Ez is tipikus olasz étel, a palacsintát az eredeti recept lasagne tésztával írja. A fűszernövények pedig a kertemben, már nagyon szépen kibokrosodtak,
úgyhogy lehet belőlük bőven
használni.
»HOZZÁVALÓK«Palacsinta :- 2 tojás, 2 , 5 dl tej, 1 tk só, 1 ek olaj, 3 dkg olvasztott vaj, kb 15 dkg lisztTöltelék :- 30 dkg ricotta- kb 25 dkg mélyhűtött leveles spenót- 2 gerezd fokhagyma- olívaolaj- só, bors, szerecsendióParadicsomszósz :- 1 fej vöröshagyma- 1 hámozott paradicsom konzerv- 1 ek paradicsompüré- 2 tk balzsamecet- só, bors, cukor - ízlés szerint- 1 - 1 ág friss oregáno, kakukkfűA palacsintához keverjük csomómentesre a hozzávalókat, ha sűrű vagy híg lenne, adagoljunk még hozzá tejet, vagy kevés lisztet. Hűtőbe tesszük amíg elkészítjük a tölteléket és a szószt.Egy serpenyőben felhevítjük az
olívaolajat, rádobjuk a spenótkockákat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és addig
pároljuk, amíg elpárolog a leve. .Miután kihűlt összekeverjük a ricottával és ízlés szerint fűszerezzük.A szószhoz, a hagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot - amit előzőleg aprítógépben összedaraboltunk - és a pürét. Sózzuk, borsozzuk, majd sűrűre összefőzzük. Ízesítjük balzsamecettel és cukorral, végül beleszórjuk a fűszer növényeket.A palacsintákat kisütjük, ( kb 10 db )
megtöltjük a spenótos - ricottával és egy sütőtálba helyezzük. 200 °C - os sütőben kb 15 perc alatt átsütjük.
Paradicsomszósszal meglocsolva fogyasztjuk.