~ COLOMBA - az OLASZ HÚSVÉTI KALÁCS ~

  • 2014.04.18.
  • 7

Az olaszok mivel nagyon vallásosak, így a húsvétnak hatalmas jelentősége van az életükben. Az olasz lakosság sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít ennek az ünnepnek, mint a karácsonynak, amelyben nagy szerepe van a hagyományoknak.Legelterjedtebb, kihagyhatatlan édesség, sütemény a colomba, jelentése :
galamb.A hagyományostól a legkülönfélébb ízesítéssel kapható. Van aki maga süti, és forma is kapható, de inkább veszik az emberek, a kényelmesség miatt.A hagyományos colomba tésztájába szárított gyümölcsöt, leginkább narancsdarabokat kevernek, tetejére pedig mandula és jégcukor kerül.A galamb alak a békét szimbolizálja és a szárított gyümölcsnek is megvan a maga jelentősége, hiszen a szegénységet is jelképezi, mivel hajdanán, az emberek, télnek idején megszárították a gyümölcsöket és félve őrizték, hogy azt majd, Húsvétkor belesüthessék az ünnepi kalácsba.Én most készen vettem, de nagyon egyszerű elkészíteni, csak forma kell hozzá, ami itt kapható is ilyenkor.- és nézzétek milyen ízesítésben, gyönyörű dobozokban, csomagolásban kaphatóak még, lefotóztam párat,igaz csak virtuálisan, de válogassatok kedvetekre belőlük :
- és most essen pár szó, a tojásról is :
Nagy eltérés hazánkkal szemben, hogy itt nem szokás a locsolkodás, persze, ilyenkor itt is a tojás körül forog a világ. A csokoládén kívül, marcipánból, cukorból is gyártják, nagyon elterjedt a nagyméretű csokitojás, amelynek a belsejébe meglepetés játékot rejtenek, a gyerekek nagy örömére. A nagy méretű kinder tojás odahaza is kapható, amely az olasz Ferrero, cég Kinder részlegének köszönhető.Persze az olaszok húsvéti asztalról, a főtt tojás sem hiányozhat, amit reggelire fogyasztanak, sőt van ahol még a templomban is elviszik megszenteltetni, a főzni való tojást.