~ VARGABÉLES ~

  • 2014.02.08.
  • 0


Gondolom sokaknak ismerős, ez az egyszerű túrós édesség :
a
,, magyar rétes ” .A töltelék nagyon könnyed a tojáshabtól és üde, citrusos a citromhéjtól. Kínálhatunk mellé gyümölcsszószt, lekvárt is, de én vaníliasodót készítettem mellé, amitől szerintem, még finomabb és ízletesebb.»
HOZZÁVALÓK «- 1 cs réteslap ( 8 db )- 50 dkg túró- 10 dkg cérnametélt- 3 db tojás- 10 dkg cukor- 1 tk vaníliaaroma- 1 dl tejföl- 0, 5 dl tejszín- 1 citrom reszelt héja- kb - 15 dkg olvasztott vaj- csipet só- A tésztát enyhén sós vízben főzzük meg, majd lecsöpögtetve hűtsük ki.- A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük ki a túróval, a cukorral, tejföllel, tejszínnel, vaníliával és a citrom reszelt héjával.- Keverjük hozzá a kihűlt tésztát.- A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá és forgassuk össze a túrós résszel.- Egy közepes tepsit ( kb 27 x 20 ) vajazzunk ki és fektessünk bele 5 réteslapot, úgy, hogy lehetőleg minden oldalon túllógjon a lapok széle. Minden réteget bőven locsoljunk meg olvasztott vajjal.- Simítsuk a túrós tölteléket a tepsibe és a maradék 3 réteslapot fektessük rá, amit egyesével szintén
olvasztott vajjal megkenünk.- Végül hajtsuk rá a kilógó széleket is és az egészet kenjük le, a maradék vajjal.- Előmelegített 180 °C - os sütőbe süssük szép aranysárgára.- Ha megsült, hűtsük langyosra és szórjuk meg porcukorral.