~ NÁPOLYI BABÁ ~

  • 2014.01.22.
  • 1


Egy olasz, nápolyi édességet sütöttem :
a babát - amelyet rumos, citromos szirupba áztatnak, de tejszínhabbal, fagyival és gyümölccsel is fogyasztják. Olyan ez, mint nálunk a fánk, a tésztája nagyon hasonló, de sokkal lazább és könnyed, ráadásul nem kell olajban sütni. Van ehhez kimondottan ,, rum baba ” sütőforma, de nekem sajnos még nincs, ezért muffin formában készültek ezek az apró édes babák.Ötlet
:
innen» HOZZÁVALÓK « ( 12 db - hoz )- 25 dkg liszt- fél cs friss élesztő- 8 dkg porcukor- 3 tojás- 8 dkg
olvasztott vaj- 1 citrom reszelt héja- csipet só- 3 dl tejSzirup : - 25 dkg kristálycukor, 6 dl víz, 1 dl rum, 1 citrom leve-
Egy nagyobb tálba öntsünk kb 1 , 5 dl langyos tejet, tegyünk hozzá 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjünk hozzá 8 dkg lisztet.- Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.- Adjuk hozzá a többi hozzávalót és fakanállal jól keverjük ki.- Meleg helyen kelesszük, úgy 2 órán keresztül.- A muffintepsit vagy formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd kanállal a forma feléig szaggassuk bele a masszát.- Kelesszük addig, amíg a sütőt bemelegítjük 180 °C- ra.- 15 - 20 perc alatt süssük készre a babákat.- A sziruphoz főzzük össze a hozzávalókat, majd a még jó meleg szirupba, mártsuk bele a babákat és tegyük rácsra hűlni.