~ „ GRÍZES ” MÁKOS RÉTES ~

  • 2014.01.01.
  • 5


Szilveszter napján készült ez a finom rétes is. Ugyanis a néphagyomány szerint, ha ezen a napon rétest eszünk, jövőre minél hosszabbra nyúlik a szerencsénk. De ha még ráadásul mák is kerül bele, az a gazdagságot jelképezi - ugyanis minden egyes mákszem egy - egy aranytallért jelent.Kívánok mindenkinek szerencsét és gazdagságot az Új Évben !» HOZZÁVALÓK «- 2 cs rételap ( 16 db )- 25 dkg mák- cukor - ízlés szerint- 1 citrom reszelt héja- vaníliás cukor- 2 - 3
dl tejGrízes massza :
- 4 db tojás- 18 dkg cukor- 1 - 1 dl joghurt és tejföl- 2 dl olaj- 12 dkg dara- 1 cs sütőpor- Főzzük össze a mákot a tejjel, ízesítsük és hagyjuk kihűlni. Osszuk kétfelé.- Készítsük el a masszát : - az összes hozzávalót keverjük egyneművé és hagyjuk állni legalább félóráig.- Vegyünk két réteslapot, tegyünk rá 5 evőkanálnyit a masszából és ecsettel kenjük szét, fektessünk rá egy lapot és erre is tegyünk 5 kanál masszát, folytassuk így, amíg az utolsó 8. lap is elfogy.
- Az utolsó lapra kenjük el a mákos tölteléket, majd tekerjük fel.- Járjunk el ugyanígy a másik 8 lappal is.- Tegyük a két rudat sütőpapíros tepsibe, ha marad a masszából kenjük rá a tetejére.- Süssük előmelegített 180 °C - on aranylóra.ÖTLET :
innen

Címkék

Mák Rétes Újév