~ MAKADÁMDIÓS - CSOKIS PITE ~

  • 2013.12.21.
  • 0


Ez az Ausztráliából származó, török mogyoróhoz hasonló ízű dió, igazi ínyenc. Nemrég vettem a Lidl - ben, ami ráadásul meg is van pörkölve és speciális törő is van hozzá.Egyszerű pitét készítettem, a töltelékbe természetesen a férj, megpucolta a makadámadiót, a kakaó, a rum és a narancs pedig még jobban kiemelte az ízét.
» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, pár kanál hideg vízTöltelék : - 20 dkg makadámdió, 10 dkg cukor, 1 ek holland, kakaópor, 1 ek vaníliaaroma, 1 dl tejszín, 1 / 2 cs sütőpor, 6 dkg liszt, 1 narancs reszelt héja, 1 dl rum, 2 db tojás
+ 1 fehérje- 4 ek narancslekvárDíszítés : - 1 tábla étcsokoládé, 1 ek étolaj, durvára vágott makadámdió- A tészta hozzávalóit annyi hideg vízzel összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.- Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe.- A töltelékhez, válasszuk szét a tojásokat, a sárgákat keverjük habosra a cukorral.- A száraz hozzávalókat vegyítsük el egymással és keverjük a cukros tojáshoz.- Öntsük hozzá a tejszínt és a rumot, majd reszeljük bele a narancshéjat is.- Jól keverjük össze.- A fehérjéket verjük habbá és lazítsuk a vele a diós masszát.- A piteformát ( 26 cm ) vajazzuk, lisztezzük ki és béleljük ki a tésztával.- Villával szurkáljuk meg és kenjük meg lekvárral.- Simítsuk bele a diós masszát és előmelegített 170 fokon, süssük kb 45 percig.- Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni, majd borítsuk rácsra és hűtsük ki teljesen.- A tetejét vonjuk be olvasztott csokoládéval és díszítsük durvára vágott dióval.