~ BEJGLITORTA ~

  • 2013.12.07.
  • 8


Az ünnepi asztal kötelező süteménye a bejgli. A szokásos tekercsektől eltekintve, elkészíthetjük akár tortaként is, feles dió - mák töltelékkel - az ízén mit sem változtat.Szívből ajánlom, próbáljátok ki így is.» HOZZÁVALÓK «Tészta : - 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1 tojássárgája, csipet sóTöltelékek
- Mákos : - 20 dkg darált mák, fahéj, fél citrom reszelt héja és leve, 2 ek baracklekvár,- Diós : - 20 dkg darált dió, 2 ek kekszmorzsa, fél citrom reszelt héja és leve, 2 ek baracklekvár, fahéj- Tejes keverék : 120 ml tej, 12
dkg cukor, 2 ek mazsola- Kenéshez : 1 tojás szétválasztva- Díszítés : baracklekvár, darált dió, vagy mák, marcipán- A tésztához, morzsoljuk el a vajat a liszttel.- A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a lisztes keverékhez, adjuk hozzá a tojást és jól gyúrjuk össze.- Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe.- A mákot és a diót külön - külön keverjük össze a hozzávalóival.- Készítsük el a tejes keveréket : - főzzük fel a tejet a cukorral és a mazsolával, majd öntsük fele- fele arányban a dióra és a mákra, majd jól keverjük össze.- A tésztát osszuk háromfelé, nyújtsuk ki
mindhármat
lisztmentes felületen, 22 cm - es átmérőjű koronggá.- A forma alját béleljük ki sütőpapírral és tegyünk bele 1 lapot, majd erre nyomkodjuk rá nedves kézzel a diós tölteléket.- Fedjük be a második lappal, majd erre kerül a mákos massza.- Végül fedjük be az utolsó lappal is.- A tetejét kenjük le fehérjével és hagyjuk megszáradni, majd kenjük le a sárgájával és így is hagyjuk száradni.- Szurkáljuk meg, tegyük a 170 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb 35 - 40 percig.- Ha megsült borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.- A torta oldalát ecset segítségével kenjük meg baracklekvárral, szórjuk meg dióval vagy mákkal, a tetejét pedig díszítsük marcipán mintával.

Címkék

Diós Karácsony Mák