TÚRÓHABOS , SÜTŐTÖKÖS KALÁCS

  • 2013.10.26.
  • 9



Nem akarom ragozni, de imádom a sütőtököt - na és ezzel a könnyed túróhabbal isteni finom kalácsot sikerült sütni. A színe pedig magáért beszél, az állaga is pihe - puha, foszlós tészta.A tök nagyon édes volt, így a tésztába ill, a töltelékbe is kevés cukor került.
HOZZÁVALÓKTészta : - 40 dkg liszt, 20 dkg sütőtökpüré,
fél cs élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája, kb 2 -2 , 5 dl langyos tej, csipet sóTúróhab : - 25 dkg túró, 1 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 1 cs vaníliás cukor, 1 tk zselatin fix, 1 , 5 dl tejszín- 1, 5
dl tej
+ 1 ek porcukor a kenéshez- A tököt süssük meg ( legjobb előző este ) és kaparjuk ki a megsült tökhúst.- A szokásos módon dagasszuk be a tésztát, hozzáadva a kihűlt tökhúst is és meleg helyen kelesszük kb fél óráig.- A töltelékhez villával törjük össze a túrót, adjuk hozzá a többi hozzávalót.- A tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a túróhoz.- A tésztát osszuk három részre és egyenként nyújtsuk ki kb 15 x 45 cm - es téglalap alakra.- A túróhabot is szintén osszuk háromfelé, kenjük meg vele a tésztacsíkokat, majd tekergessük fel, úgy mint a bejglit és fonjuk össze.- A végeket hajtsuk a fonat alá.- Tegyük sütőpapíros tepsire vagy püspökkenyérformába és hagyjuk még kb 20 percig kelni.- Kenjük le a cukros tejjel és toljuk a 180 fokos sütőbe.- Süssük bő 1 óráig és sülés közben, még kenegessük le 2 - 3 - szor a kalács tetejét a cukros tejjel.