Hagymás kenyér

  • 2013.06.08.
  • 5






Más gyermeke tortát kér szüleitől egy sikeres vizsga után, az enyém hagymás kenyeret. A tegnap reggel, amikor megtelefonálta, hogy megvan a negyedik kemény tízese, meg is rendelte tőlem a hagymás kenyeret. Nem mondhattam nemet, igazán megérdemli ez a kicsi lány, hisz zsínórban hozza a tízeseket.




A kenyeren látszó sötét színű foltok a lila hagymától vannak, egyáltalán nincs megégve.




Hozzávalók: 500 g kenyér liszt, 25 g friss élesztő, 4 evk. olaj, 300 ml langyos víz, 1 kisk. cukor, 1 kisk. só. Tovább: 3 lila hagyma, 50 ml olaj, só, bors, őrölt pirospaprika.





A fenti hozzávalókból kenyértésztát gyúrunk a szokásos módon, meleg helyen duplájára kelesztjük. Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a dinsztelt hagymát, kihűtjük.





A kelt tésztát kettéosztjuk téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a hagymapergeléssel, majd felszeleteljük.





Sütőpapírral bélelt kalácsformába helyezzük (lábra állítjuk). A második adag tésztával is ugyanígy járunk el. Mielőtt a tepsit sütőbe tolnánk, még lekenjük a tészta tetejét a maradék hagymás olajjal. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Címkék

Kelt Tészta