Mini csokis pavlova friss ribizlivel

  • 2013.07.08.
  • 8

Igazából régóta elmélkedem rajta, hogy tulajdonképpen szeretem-e én a pavlovát, avagy sem. Valahogy mindig úgy gondoltam, hogy olyan kis béna dolog, rápakolni a habcsókra a tejszínhabot, meg különben is túl édes. Aztán gondoltam teszek egy próbát mégegyszer a csokis változattal, de úgy, hogy jóóóó étcsokis legyen, a hab meg ne legyen rajta édes, plusz kell valami savanykás bogyósgyümi a megszokott málna helyett.Így jött létre ez a mini változat szinte fekete kakaóval és keserű étcsokival, frissen szedett ribizlivel. Nekem bejön! Ki próbálja ki? :)Mini csokoládés Pavlova-tortácskák friss ribizlivelHozzávalók 4 db kis emeletes pavlovához:3 db tojásfehérje13 dkg kristálycukor (kávédarálón kicsit átőrölve)csipet borkő (creme of tartar)1 kávéskanál ecet1 kávéskanál vaníliakivonat1 kávéskanál étkezési keményítő1,5 evőkanál kakaópor (kb. 2 dkg)2 dkg magas kakaótartalmú étcsoki+2 dl habtejszín+friss ribizli ízlés szerinti mennyiségben :)A tojásfehérjéket a cukorral és a borkővel könnyű habbá verjük, míg a habverőt kiemelve puha csúcsok nem képződnek. Elkeverjük benne az ecetet és a vaníliát, majd a keményítőt a kakaóval hozzászitáljuk és széles mozdulatokkal beleforgatjuk. A megolvasztott és langyosra hűlt csokit hozzákeverjük, finoman, hogy a habot ne törjük nagyon össze.130-140 fokra előmelegítjük a sütőt. A habból sütőpapírral bélelt tepsire 10-12 cm-es átmérőjő halmokat rakunk, nekem szám szerint 8 db lett ebből a mennyiségből. Körülbelül egy órán át szárítva sütjük, vigyázzunk, ne süssük át teljesen, ha a külseje már kemény, de megérintve még "mozog", akkor jó, mert úgy a belseje még puha.Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, közben közepes keménységű habbá verjük a tejszínhabot, aki
édesszájúbb nálam, tehet hozzá egy fél evőkanál porcukrot is.Két habcsók-korongból és két halom tejszínhabból kis minitortát építünk, bőven ráhalmozzuk a megtiszított, megmosott ribizlit és már ehetjük is.
A tejszínhab és a gyümölcs súlyától az alsó korong kicsit meg fog rogyni, de ne törődjünk vele, mert ez az élvezeti értékén semmit nem ront. :) Ha valaki véletlenül túlsütötte a habcsókot, így betöltve, rétegezve tegye hűtőszekrénybe egy órácskára, szépen vissza fog puhulni.Jó étvágyat!