Torta első szülinapra liberális szellemben :)

  • 2013.03.29.
  • 4

Drága kis prüntyillám első szülinapi tortájáról van most itt szó, amit a szokásos káosz közepette sikerült csak összehozni. Valahogy mindig a családi nagy fontosságú szülinapokra nem jut idő tisztességesen kidolgozott tortát készítenem, most is kénytelenek voltunk a tervezett bulit a betegeskedések miatt elhalasztani, majd jól összecsapni szűk körben.
Szerencsére ő még egy évesen nem sokat érzékel ebből, meg egyébként is egy rendkívül jókedélyű kis lény, egész nap vigyorog, mindennek nagyon tud örülni. :)Azért a tortát tisztességes méretűre csináltam, hogy a buliról lemaradt családtagoknak is küldhessek egy-egy szeletkét. A torta alapja ugyanaz a bababarát összetételű tésztával és krémmel készült, de az alsó szintet a felnőtteknek szántam, így szeder került bele, felül pedig a pici emelet banános, amit a bébikénk is ehet gond nélkül.Sokan várnak már erre a babatorta receptre, ezért most egy kis ideológiai eszmefuttatással kezdem, miért is lett olyan, amilyen.Az elsőszülött fiacskámnak készített mindenmentes babatorta (recept ITT) három évvel ezelőtt még annyira nagyon mindenmentes volt, hogy se tojás, se tej, se semmi nem került bele szinte, nagy művészet volt a részemről, hogy mégis ehetőre sikeredett. :) Sokan elkészítették és sokan meg voltak vele elégedve olvasóim közül, én mégis készítettem akkor a vendégek részére egy felnőtteknek való tisztességes tortát is, hátha nem mindenki gyomra veszi be ezt a nagyon natur vonalat.Sok víz lefolyt azóta a Dunán, és szó, ami szó, ez tényleg úgy van, ahogy a szóbeszéd tartja, hogy a második gyerkőcnél már mindent lazábban vesz az ember. :)Miután a nagyfiú nemigen ügyel arra, hogy távoltartsa kistesóját mindattól, amit ő eszeget napközben, valahogy mindig adódik olyan helyzet, hogy a kiscsaj csak elcsór ezt-azt a tányérjáról. Így aztán ő már idő előtt találkozott olyan étkekkel, amiktől én alapvetően próbáltam őt távol tartani. Már nem sterilizálok ész nélkül mindent reggeltől-estig és az egészséges táplálkozást is normál keretek között gyakoroljuk, nem megyek el a szélsőségekig.Bogyókám annak idején 2 éves koráig nem is evett édességet, állandóan teljes kiőrlésű lisztből sütögettem neki a kekszet és egyéb pékárut. Akkoriban még a védőnői gyakorlat is szigorúbb elveket vallott, most viszont meglepve tapasztaltam, hogy korábban kerül bevezetésre a glutén, a savanyított tejtermék és a tojásfehérje is a baba menüjébe.Ezért hát idén úgy okoskodtam, hogy miután csak egy kis vékonyka szelet tortát eszik úgyis az ünnepelt, nem lesz olyan nagy probléma, ha kerül egy kicsi barna nádcukor a tortába és rendes tojással készült piskótát készítek neki. Mivel védőnőnk szerint egy évesen lehet elkezdeni a tojásfehérjét beépíteni a baba étrendjébe a sárgája után, éppen jó volt az időzítés, de úgyis csak mikrogrammnyi mennyiségek kerülnek a szájába, úgyhogy ezt nem találtam olyan nagy problémának.A tejtermékek bevezetése szintén elég korán, már 8 hónapos kort követően megkezdődik, ezért a krém túróból, natur joghurtból, és a régóta kedvenc banánból állt. Én egy icipici felforralt tejet is használtam a krémhez, de aki ódzkodik ettől, az nyugodtan vízre cserélheti, sokat nem ront az élvezeti értékén.
A nagyszülők persze reklamáltak, hogy a torta miért nem csokis, így nem tudja magát eléggé összekenni, de szerintem így is sikerült neki elég rendesen. :D Természetesen a fondantbevonat csak a külcsín kedvéért került a tortára, valójában az ő szeletkéjéről levágtam kétoldalt, így csak a belsejét falatozgatta, de azt nagyon lelkesen. :)A dekorációról csak annyit, hogy eredetileg is pöttyökben és csíkokban gondolkodtam, de aztán az időszűke miatt nem sikerült minden elképzelést maradéktalanul megvalósítani. Szerencsére a kis figurát már korábban megcsináltam, sőt, még a tortához passzoló villát is készítettem, pontosabban csak a nyelét kiégethető gyurmából.
A recept egy kisebb, 15 cm átmérőjű tortához elegendő mennyiségeket tartalmaz, nagyobb vendégsereghez duplázható nyugodtan.Zabpelyhes-banános babatorta első szülinapraHozzávalók egy kb. 15 cm átmérőjű tortához:A piskótához:2 tojás8 dkg zabpehely4 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt10 dkg barna nádcukor0,5 dl olaj2 evőkanál natur joghurt1 teáskanál sütőporA krém banános rétegéhez:1 nagy banán1 kávéskanál citromlé0,5 dl víz1-2 teáskanál nádcukor1 evőkanál étkezési keményítőa banán méretétől függően még egy kis víz, vagy tejszínA túrós krémhez:10 dkg áttört tehéntúró2 evőkanál natur joghurt2 evőkanál barna nádcukor1 evőkanál étkezési keményítő1 dl tej (vagy víz)fél kávéskanál vaníliakivonatA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy evőkanálnyi nádcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a többi nádcukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olajat és a joghurtot. Hozzáadjuk az előzőleg összekevert darált zabpelyhet, lisztet és sütőport, géppel jól kidolgozzuk. Hozzáforgatjuk a tojásfehérje habját, majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát formába simítjuk, vagy laponként tűpróbáig sütjük.A banános krémhez a megtisztított banánt felkarikázzuk, pici citromlével, a vízzel, a nádcukorral feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük, majd botmixerrel simára turmixoljuk. Egy evőkanál keményítőt kb. 1-2 evőkanálnyi folyadékkal kikeverünk, majd a közepes lángon tovább melegített banános péphez adjuk, és besűrítjük a krémet. Kevergetjük, míg langyosra nem hűl.A lapokat megkenjünk a banános krémmel.A túrókrémhez a túrót összeturmixoljuk a joghurttal, a nádcukorral. A keményítőt összekeverjük a nádcukorral, a vaníliakivonattal és a tejjel, majd sűrű pudingot főzünk belőle. Sűrűn kevergessük, mert a pici mennyiség miatt gyorsan leéghet!A vaníliás krémet kevergetve langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a túrókrémhez. Rásimítjuk az időközben kicsit megdermedt banános krémre, majd a krémes lapokat egymásra helyezzük és hűtőszekrényben egy óra alatt összedermesztjük a tortácskát.A külsejét burkolhatjuk, bevonhatjuk tejszínhabbal, vagy főzhetünk másfélszeres mennyiségű krémet és azzal is körbesimíthatjuk. Ha jól megbírkózik a pici a szilárd banánnal, a belsejébe és dekorációnak is használhatunk banánkarikákat.Szeretettel várom a visszajelzéseket, ha valaki sikerrel alkalmazta a receptet! :)