Tejcsokis-mogyorós minicupcake mogyoróvajas csókokkal

  • 2013.03.26.
  • 3

Ééééés végre recept!Szíves elnézését kérem minden kedves olvasómnak, hogy elhanyagoltam a receptírást, pedig gyűlögetnek lassan, csak jobban lefoglalt a tortadíszítős hobbim az átlagosnál.Most azonban friss receptet tudok mutatni, ugyanis vasárnap gasztroblogger találkozón voltam, ahol mindenki dobott be egy kis finomságot a közösbe, így eszméletlen guszta svédasztal kerekedett. Én sajnos elfelejtettem fényképezőgépet vinni, de a többieknél megnézhetitek, hogy micsoda finomságok voltak. Hjajjj...Sajnos az én "szállítmányom" nagyon összecsapottra sikeredett, mert előző éjjel még egy batárnagy tortát díszítettem, így aztán összevontam a legutóbbi macaronsütésből maradt betöltetlen habcsókocskákat és az itthonra készült reggeli kekszeket a projektbe.Készítettem egy mogyorós tésztaalapot, ami nem kifejezetten cupcaketészta, inkább teasüteménynek való, de ilyen mini formában készítve jól passzol a kencék alá, majd ehhez készítettem kétfajta krémet, egy tejcsokisat és egy étcsokisat.
A tejcsokis változatot mutatom most elsőként, hogy maradjon későbbre is... :PEz igazából a "gombhoz a kabátot" tipikus esete, ugyanis a mogyoróvajas-tejcsokis kekszeket készítettem előbb, aminek a tésztáját nyersen le is lehet fagyasztani, illetve hűtőszekrényben is eláll egy darabig. Eredetileg ITT találtam ezt a típusú kekszet, kölcsön is vettem az alapreceptet hozzá és tényleg csak egy kicsit variáltam át. Mivel minikekszeket akartam gyártani, amit nem kell harapni, tényleg csak egy falat és egy apró csokilencse belefér a közepébe. Én mindig készítek házi mogyoróvajat, most is ezt használtam, a receptjét megtaláljátok itt. Barna nádcukorral készült és ha lett volna ideje dobozban visszapuhulni,
még finomabb lett volna, de ugye most rohanásban voltam, így kihűlés után rögtön rá is kerültek a sütikékre.Ha lett volna idejük még összeérni, puhán sokkal finomabbak, így érdemes egy éjszakát betöltve pihentetni a hűtőszekrényben és fogyasztás előtt egy fél órával hagyni felengedni.A kekszekhez milliliterben adom meg a mennyiségeket, mert eredetileg csészében mérve készítettem én is, de a legközelebbi sütésnél ígérem átváltom dekára, hogy összefésüljem a receptet.Nyammm Zsófi fotója a dobozkámrólörök hála érte! :)Tejcsokis-mogyorós minicupcake mogyoróvajas csókokkalHozzávalók 30-40 db minimuffinhoz:2 tojás10 dkg barna nádcukor8 dkg darált zabpehely12 dkg finomliszt3 dkg darált törökmogyoró1 teáskanál sütőpor0,5 dl olaj1 dl tejA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük és félretesszük. A tojások sárgáját a nádcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet. A zabpelyhet, a lisztet, a darált mogyorót és a sütőport összekeverjük és a tojásos keverékhez dolgozzuk. Hozzáforgatjuk a habbá vert fehérjét és a masszát elosztjuk a mini muffinformákban úgy, hogy körülbelül a háromnegyed részükig töltve legyenek.180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt tűpróbáig sütjük.Hozzávalók a mogyoróvajas-tejcsokis kekszhez:(szintén kb 30-40 db, mérettől függően)60 ml vaj90 ml mogyoróvaj (recept ITT)75 ml barna nádcukor1 kisebb méretű tojás (vagy fél nagy)1 kávéskanál vaníliakivonat187 ml liszt1 kávéskanál szódabikarbónacsipet sókevés nádcukor a hempergetésheztejcsokilencseA mogyoróvajas kekszekhez kikeverjük a vajat a mogyoróvajjal és a nádcukorral. Hozzákeverjük az egész tojást, a vaníliát és a tejet. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval és összekeverjük a masszával. Negyed órát hűtőben pihentetjük, majd kis mogyorónyi golyókat formázunk belőle. A golyókat nádcukorban meghempergetjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt addig sütjük, míg világosbarna árnyalatot kapnak. Egy picit meg fognak repedezni, de ez nem baj, ilyennek kell lennie. Kivesszük a tepsit és még melegen minden kis csók közepébe egy tejcsokilencsét nyomunk. Hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni. Fémdobozban hosszú ideig eltartható.Hozzávalók tejcsokis krémhez:10 dkg tejcsoki1 teáskanál vaj70 ml habtejszínA vajat a tejcsokival vízgőz fölött felolvasztjuk (vigyázzunk, mert a tejcsoki nagyon gyorsan olvad, nehogy odaégjen!), majd kevergetve kihűtjük. Fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt, ha túl folyósnak éreznénk, egy-két percre hűvösre tehetjük. Habzsákba töltjük.A minimuffinokra habzsák segítségével kis gyűrűket formázunk a tejcsokis ganacheból, majd minden gyűrű közepébe nyomunk egy szemet a mogyoróvajas kekszből.