Segítsüti - Vaníliás karika

  • 2013.09.17.
  • 7

Újra szeptember, újra Segítsüti! Kezdődik a licit, most a Magyar Rett SzindrómaAlapítvány
javára. Ez alkalommal másodjára veszek részt az árverésen, mint sütisütő, blogger, édesanya.A licitálás menetéről, hogyanjáról és miértjéről itt
olvashattok.Idén is lehet majd ajándékokat vásárolni. Illetve én - a tavalyi évhez hasonlóan – arra bíztatnék mindenkit, hogy keressen magának olyan társat, partnereket, akivel együtt licitálnak. Rokonok, barátok, kollégák nyugodtan összerakhatják a pénzüket.Én nagyon szívesen sütök nagyobb adagot, ha valaki jelzi felém, hogy többed magával licitált a süteményre.Az idén egy örök klasszikus süteményt választottam. Szerintem ezt a legtöbb ember nagyon szereti, életkortól és nemtől függetlenül. Nekem az egyik legnagyobb kedvencem! Szerintem az egyszerűségében rejlik a varázsa.
Nem túl édes vaníliás keksz, vékony étcsokoládé bevonattal a talpán. Természetesen szívesen elkészítem tejcsokoládéval is, ha arra lesz igény.Idén nem tudom személyesen elvinni a sütiket a nyertesemnek. Személyesen Orosházán veheti majd át vagy postai küldeményként tudom eljuttatni.Hozzávalók300 g liszt130 g puha vaj65 g kristálycukor1 vaníliarúd5 g sütőpor3 g só1 nagy tojás (kb. 60 g)150 g étcsokoládé min. 70 % kakaótartalmúA cukrot kávédarálón ledarálom a vaníliarúddal. Hozzászitálom a puha vajhoz. A szitálás fontos, hogy ne maradjanak benne nagyobb vaníliadarabok. Habosra keverem a vaníliás cukrot a vajjal. Hozzáadom a tojást és simára keverem.A lisztet elkeverem sóval és sütőporral, majd fokozatosan hozzákeverem a vajas masszához. A végén már kézzel gyúrom össze. Kissé ragacsos lágyabb tészta lesz.Folpackba csomagolom, és hűvös helyen pihentetem negyed órát.A sütőt 180 fokra melegítem elő.Lisztezett deszkán 2 mm-esre nyújtom, 5 centis kiszúróval kiszaggatom, a közepét pedig 1 cm-es kiszúróval. (Nekem ez egy 6 db-os karikakészletben van, de egy tollkupak is megteszi.)Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütöm. Figyelem, hogy ne piruljon meg a teteje.Amikor kihűl, vízgőz fölött megolvasztom az apróra vágott csokoládét, közben gyakran megkeverem. A kekszek talpát belemártom az olvasztott csokoládéba. Sütőpapírra sorakoztatom a kész vaníliás karikákat és hűtőbe teszem, amíg a csokoládé visszaszilárdul. Végül óvatosan leválasztom a süteményeket a sütőpapírról. Jól záródó dobozban tárolom, minden sor alá sütőpapírt téve vagy csokis felükkel összefordítva.