Almás-fahéjas palacsintatorta

  • 2013.07.12.
  • 2

Kaptunk a szomszédasszonyomtól apró, savanykás nyári almát.Mondtam is a férjemnek, hogy ha segít megpucolni, akkor délután készítek belőle egy almás süteményt.Aztán vacsoraidő közeledtével kérdezgetett a férjem, hogy mi lesz a vacsora. Mondtam neki, hogy kenyér meg, amit rá ken, mint általában. Húzta a száját. Kérdeztem, készítsek-e valamit? Neem, nem kell. Mondta ő.Erre eszembe jutott az almás palacsinta. Na erre felderült a férjem kedve és máris szaladt a konyhába almát pucolni.Kicsit lassan haladt a munka, mert a gyerekek először minden megpucolt almát felfaltak. Szerencsére elég sokat kaptunk ajándékba, így maradt azért a palacsintába is.Én először anyósomtól láttam, hogy a palacsintatésztába reszelt almát kevert. Mivel nagyon ízlett, így megjegyeztem a dolgot, és néha én is készítek ilyet.A tésztát én készítettem. Gondoltam hátha annyira jó lesz, hogy érdemes feljegyezni. Bejött a számításom.A férjem ugyanis annyira belelendült a palacsinta sütésbe, hogy hirtelen ötlettől vezérelve elkészítette ezt a tortát.Én egészen addig nem gyanakodtam, amíg el nem kezdte keresni a fahéjat. :)Ez egy hatalmas adag. Először jól laktak a gyerekek, és mi is ettünk belőle. A torta a maradék tésztából készült. Szerintem 3-4 torta simán kijön ennyi tésztából.Szerintem a tésztába is lehet tenni egy kevés fahéjat, mert ez a fűszer szépen felerősíti az alma ízét a palacsintákban.4 tojás1 csipet só10 dkg cukor58,5 dkg liszt1 l tej1 evőkanál olaj55 dkg alma (tisztítva mérve)fahéjas cukorAz almát hámozás, magozás után finomra reszelem, és pár csepp citromlével összekeverem, hogy ne barnuljon meg.Összeállítom a palacsinta tésztát.A tojásokat elkeverem a cukorral, hozzáadok pár kanál lisztet és simára keverem. Kevés tejet öntök hozzá, elkeverem, majd megint liszt következik. Addig folytatom a liszt és tej adagolását felváltva, amíg kissé híg palacsintatésztát kapok. Hozzákeverem az olajat, végül pedig a reszelt almát.Felhevítek egy serpenyőt, 2-3 evőkanál tésztát teszek bele és kissé ellapítom, mert nem terül magától annyira szépen. Csak az egyik oldalát sütöm át. Sült oldalával lefelé tányérra teszem, megszórom fahéjas cukorral. A következőt viszont a sült felével felfelé helyezem a toronyra!
A többi palacsintával ugyan így járok el.A férjem díszítésként diót tett a rá és meglocsolta orgonasziruppal.