Birka lapocka sült fokhagymával és sütőtökös burgonyapürével

  • 2012.10.26.
  • 5

Nem is tudom mikor kaptuk azt a birkát, amelyiknek a lapockáját már hetek óta őrzöm a fagyasztóban. Ugyanis fogalmam sem volt róla, hogyan süssem meg, hogy ne valami rágós ehetetlen húst kapjak a végén.Mert fiatal bárányt nem nagy ördöngősség jól elkészíteni, de egy kicsivel idősebb állat néha feladja a leckét.Aztán megláttam Flat-cat bejegyzését a Facebook-on. Éppen birkalapockát készített. Így gyorsan megtudakoltam hogyan készítette el, és este be is hoztam a dermedt lapockát.Tipikusan olyan étel lett belőle, amiből addig szedtünk újra és újra, amíg csak magunk előtt láttuk a fogásokat. Megmozdulni utána szinte lehetetlen.2 kg birkalapockaborsolíva olaj2 evőkanál só4 ág rozmaring4 fej fokhagymaA birkalapockát megtisztítottam a faggyús és inas részektől, amennyire csak lehetett. Mindenütt, alaposan bedörzsöltem borssal és meglocsoltam olíva olajjal. Alá és a tetejére tettem két-két rozmaring ágat. Sütőpapírral letakarva betettem a hűtőbe. Én ezt tegnap reggel csináltam meg és rögtön a sütésre szánt tepsibe tettem bele. Másnap reggel kivettem a húst, bedörzsöltem sóval és ismét olajjal. A fokhagymafejek alját levágtam, vágott felükkel lefelé a hús mellé raktam. Az egészet becsomagoltam sütőpapírba. 160 fokra előmelegített sütőbe tettem és mérsékeltem a hőfokot 120 fokra. 3 órát sütöttem így a középső rácson. Végül kicsomagoltam és 5 perc alatt kicsit megpirítottam a legmagasabb fokozaton. Tálalás előtt 10 percig pihentettem a kikapcsolt, kinyitott sütőben.80 dkg krumpli2 dl tejföl1 evőkanál só a főzővízbe30 dkg sütőtök (készen, sütve)A hússal együtt szépen megsült a sütőtök is, amit az alsó rácsra tettem. Amikor kész lett botmixerrel pürésítettem. A krumplit meghámoztam, felkockáztam és sós vízben megfőztem. Összetörtem, hozzáadtam a tejfölt és a sütőtökpürét.A húst a csonttal párhuzamosan szeleteltem meg ahogy sikerült. Mindenkinek szedtem hozzá a sütőtökös burgonyapüréből és a sült fokhagymából.Férfiaknak egy jó pofa sört ajánlanék hozzá. Tapasztalatból mondom, hogy egy pohár minőségi száraz fehérborral is remek.Megjegyzés: A sült fokhagymagerezdek szinte kiugranak a héjból, amikor megnyomjuk őket, így nagyon könnyen hámozhatók.Nem mellesleg Isteni krémleves készíthető belőle.A hús alatt összegyűlt fokhagymás szaft nagyon jó tunkolni, puha, levegős, ropogós héjú, friss házikenyérrel.