Valentin-nap

  • 2013.02.14.
  • 9

Japánban - mint ahogy már sok más ünnep kapcsán megszokhattuk - nem teljesen olyan a Valentin-nap, mint máshol. Az ókori
keresztény
papról mit sem tudva, tulajdonképpen üzleti megfontolásból kezdték el az egészet, azaz kezdte el egy bizonyos Hara Kunio nevű csokigyáros. Történt ugyanis, hogy az 1935-ben született és irodalom szakon diplomázott Hara úr az egyetem után édesapja 1950-ben alapított csokoládégyárában kezdett el dolgozni. Már általános iskolás korában felismerte, hogy a háború után óriási befolyása lesz Amerikának Japánban, és ezzel együtt a kultúra is teret hódít majd. A vízszintes írás beszivárgásának kezdetén a Hara vezetéknév helyett jobbnak látták a Mária angol változatát, a Mary-t (japánul merínek ejtik) használni, és innen jött a Mary's chocolate elnevezés.
http://www.mary.co.jp/
A 23 éves Hara 1958 februárjában negyedéves egyetemistaként épp a papa cégénél részmunkaidőben dolgozott, amikor egy barátja küldött neki egy képeslapot Amerikából. Innen tudta meg, hogy a tengerentúlon az a szokás, hogy február 14-én virágot és csokit adnak egymásnak az emberek. Több sem kellett az Isetan [iszetan] áruházban dolgozó fiatalembernek, csinált is ízibe egy hirdetőtáblát, kitett pár tábla csokoládét, és rögtön el is adott belőle 3 darabot. Így kezdődött a Valentin-nap Japánban. Egy évvel később már felkészültebben várta a jeles napot a cég, szív alakú csokikba vésték azoknak a hölgyeknek a nevét, akik szerelmüknek csokit vettek
ajándékba. Így lett aztán a Valentin-nap a nők szerelmi vallomásának napja. Manapság pedig divat a főnöknek, barátoknak, tehát általában minden férfinak, aki csak a nő közelében él és mozog csokit ajándékozni. Persze a szíve választottjának egy rendes japán nő saját kezűleg készít csokit. Annak idején, amikor japán lányokkal laktam egy kollégiumban, a február 13-a konyhai sürgés-forgással telt, késő éjjelig sütötték a csokit a barátjuknak. Én az idén egy roppant egyszerű verziót választottam, kevesebb ideig tart az elkészítése, mint kifizetni egy tábla csokit a boltban. És még egészséges is. Éljenek a férfiak!
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:200 g étcsokoládé (minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a csokink. Én a dm-ben kapható Alnatura bio csokit használtam)20 g sózatlan vaj50 ml tejszíncukormentes kakaóporA tábla csokit kézzel - lehet késsel is - széttöröm, és a vajjal együtt egy hőálló edényben megolvasztom. Egy habverővel jól összedolgozom a vajat és a csokit, majd hozzáöntöm az előtte kicsit megmelegített tejszínt. Megint jó alaposan összekeverem a habverővel, majd belekanalazom a szív alakú bonbonkészítő formába, hűtőbe teszem kb. 3 órára - ha nem dermed meg, fél órára még a fagyaszóba is be lehet tenni -, megforgatom a kakaóporban, és ennyi. A hatás nem marad el... :)