Niku dango, azaz húsgolyó

  • 2012.10.20.
  • 7

A japán dango szó magyarul gombócot jelent, a niku [a japánban nincs ni hang, ejtsd nyiku] pedig hús. A dango édes és sós változatai közül ma egy húsos-paradicsomos verziót osztok meg, és ígérem, hogy ezzel nem lesz vége a dango-s bejegyzéseknek. Kicsit időigényes az elkészítése, de megéri az idő és energia befektetés, mert nagyon finom.Hozzávalók:200 g darált sertésa hús mennyiségének kb. fele legyen a tófu2 teáskanál apróra vágott gyömbér4 teáskanál kukoricakeményítő1 fél tojás felverve (kicsit macerás az elválasztás, elég ha hozzávetőlegesen a fele...)2 evőkanál vöröshagyma1 meghámozott paradicsom1 zöldpaprika kimagozva (legjobb a nálunk termett kaliforniai)3 evőkanál szójaszósz2 evőkanál sushi vagy más jó minőségű ecet3 evőkanál barna cukorkb. másfél dl húsleves (én a dm-ben kapható bio leveskockát használom)1 kiskanál szezám olaj2 kis pirospaprika, legjobb a chili, de ha gyerekeknek adjuk, akkor édespaprikát használjunksóborssaláta olajhevítésre alkalmas növényi olaj (pl. napraforgó)Tófus ételeknél már korábban is írtam, hogy mindig azzal kezdem a tófu feldolgozását, hogy szárazra törlöm. A legjobb, ha betekerjük konyhai papírtörőbe, és hagyjuk, hogy
kb. 20 perc alatt
felszívja a nedvességet. Ezután egy villával összetöröm a tófut, és összegyúrom a darált hússal és a gyömbérrel. Ha ez megvan, akkor hozzákeverek egy kiskanál sót, egy kiskanál cukrot, fél teáskanál szójaszószt, fél kiskanál szezám olajat, egy fél tojást, két kiskanál
kukoricakeményítőt és egy kis frissen őrölt borsot.
Kis golyócskákat, azaz dango-kat formázok a kezemmel, és kb. 170 fokosra felhevített serpenyőben bő olajban kisütöm őket. Egy másik serpenyőben forró olajba dobom a paprikákat, hirtelen nagy lángon kisütöm, majd kiveszem őket az olajból. Ebbe az olajba teszem a hagymát, majd ha már megfonnyasztottam, hozzáteszem a felvágott paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Egy tálba öntök 2 evőkanál szójaszószt, 2 evőkanál ecetet, 3 evőkanál cukrot, egy kis borsot, és a húslevessel összekeverem. Hozzákeverek 1-2 kiskanál kukoricakeményítőt, majd ebbe a szószba helyezem a húsgolyókat, és melegen tálalom.