Túrós béles/batyu

  • 2019.02.05.
  • 4

... csipetnyi reformmal, de leginkább hagyományosan. :)Ma valami igazán hagyományosra vágytam. Nem valami mentes dologra, nem fogyókúrásra, nem tiszta étkezésre. Szerettem volna a konyhába igazi otthon illatot csempészni egy cukros, lisztes finomsággal. Azt hiszem, sikerült. :) Nem szeretem magam fényezni, de az első falatot szinte megkönnyeztem, annyira finom volt nekem. Mivel ritkán eszek ilyen dolgokat, azért is tudom értékelni. :) És olyan büszke vagyok az új sütőmre, hogy ilyen jól süt. Imádom már most! :)Egy doboz akciós túró megvásárlása hozta az ötletet, hogy legyen túrós béles ma.ElkészítéseA kenyérsütő üstjébe pakoltam a hozzávalókat, és ott dagasztottam be. (Mármint a gép dagasztotta. :)) Először a tojást, olvasztott margarint, tejben pici cukorral megfuttatott élesztőt, + tejet és rátettem a pici sóval, cukorral összekevert lisztet.Miután a gép bedagasztotta, meleg helyen, letakarva 1 órát kelesztettem. Lisztezett felületen kinyújtottam és négyzetekre vágtam. (Ezt még gyakorolni kell, mert nem mértani pontosságú. :)) Beletettem a túrós tölteléket és a négy sarkát behajtottam. Így kelesztettem még 20-30 percig, majd tojással lekentem és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem. Végül a tetejét porcukorral megszórtam.A töltelékhez a túrót tojással, cukorral, vaníliás cukorral és Szafi Free zabgrízzel/zabdarával kevertem össze.Hozzávalók a tésztához:350 g fehér tönkölyliszt150 g teljes kiőrlésű búzaliszt50 g cukor1 csipet só25 g élesztő1 dl langyos zabtej, csipetnyi cukor az élesztőhöz+0,9 dl zabtej1 tojás65 g olvasztott laktózmentes, vaníliaízű Vénusz margarin+ liszt a nyújtáshozHozzávalók a töltelékhez:250 g laktózmentes túró2 ek. vaníliás cukor1 ek. cukor2 ek. Szafi Free zabdara/zabgríz+ tetejére tojás