Diós, magvas kenyér

  • 2013.06.29.
  • 7

Kenyeret sütni ÉLVEZET. Ennyi. Nem több és nem kevesebb. De! Lehet, hogy mégiscsak több.Életemben először sütöttem kenyeret. És átélhettem azt a CSODÁT, amikor a természet adta alapanyagokból megszületik a kenyér. Tényleg van egy varázsa, amikor a sütőből kenyér illat árad, amikor a ropogós héjú, meleg kenyeret megvágod, puha vajjal megkened, beleharapsz… Hmmmm! Engem a sütés-főzésben mindig is az alkotás vonzott. Na, ez tényleg erről szól. Ha van egy ráérős délutánod, próbáld ki te is.Hozzávalók:50 dkg teljes kiőrlésű liszt7 g szárított élesztő1 tk. só3,5 dl meleg víz10 dkg magkeverék (pl. lenmag, tökmag, szezámmag)5 dkg aprított diókevés olaj a tepsibe/sütőformábaTedd a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálba, majd apránként add hozzá a meleg vizet, miközben lágy tésztává dolgozod össze a hozzávalókat. Add hozzá a magkeveréket és a diót is. (Én eddig a fázisig géppel dolgoztam.)A tésztát borítsd sima, lisztezett felületre és itt folytasd tovább a gyúrást még kb. 5 percig, míg sima tésztát nem kapsz. (Ez már kézi feladat.)A tésztából formálj cipót, tedd egy tálba és hagyd 1 órán át kelni.Amikor a tészta megkelt, alaposan gyúrd át a tésztát. Tedd a kenyeret enyhén kiolajozott sütőformába vagy egy tepsin formázz belőle cipót és keleszd 30 percen keresztül.Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Ezen a hőmérsékleten süsd a kenyeret 15 percig, majd 190 fokon további 30 percig. Tűpróbával ellenőrizheted a kenyér átsülését (ha a tűre nem ragad tészta, biztosan megsült).Miután kivetted a sütőből, rácson hagyd hűlni és utána szeletelheted.Forrás: GoodFood magazin 2013. április

Címkék

Pékáru