Potage Haricots-Saucisses (Téli kolbászos bableves)

  • 2011.10.25.
  • 5

Ez a recept akár egy magyar szakácskönyvben is szerepelhetne. Francia és magyar ugyanazt (t)eszi, ha fázik: melengető levest vesz magához. Ezt a téli kolbászos bablevest nem csak télen fogyaszthatjuk, már most ebben a nyirkos szürke őszi időben is jóleső érzés kanalazgatni.Hozzávalók (6 személyre):200 g száraz fehérbab (én helyette 2x410g konzerv fehérbabot használtam)2 evőkanál olívaolaj10 dkg vastagon szelt szalonna felkockázva2 fej finomra vágott vöröshagyma2 fokhagymagerezd2 sárgarépa felkockázva2 apróra vágott zellerszár1 liter csirkeleves (lehet kockából is)1 babérlevélfrissen őrölt bors35 dkg kolbászegy csokor friss petrezselyem finomra aprítva A konzerv babról leöntöttem a levét és hideg vízzel átöblítettem. (Ha valaki száraz babot használ, akkor azt előző nap áztassa be, majd főzze puhára.)Egy nagy lábasban felmelegítettem az olajat, majd hozzáadtam a felkockázott szalonnát. 5 percig sütöttem, majd hozzáadtam a finomra vágott vöröshagymát és belereszeltem a fokhagymát. A répát és a zellert is hozzáadtam, majd az egészet megkevertem és 5 percig fedő alatt pároltam. Hozzáöntöttem a levest, beletettem a babérlevelet és megborsoztam. A kolbászról lehúztam a héját és 10 centis darabokra vágtam. A kolbászt is a levesbe raktam és 25 percig fedő alatt főztem.A fél óra leteltével hozzáadtam a babot és még 10 percig főztem. A kolbászokat kiemeltem a levesből, felkarikáztam és így raktam őket vissza.A levest megkavartam, petrezselyemmel megszórtam és friss kenyér kíséretében forrón tálaltam. Forrás: Joanne Harris és Fran Warde: A francia konyha

Címkék

Leves Francia