Tojásfehérje-mentő süti

  • 2014.10.28.
  • 8

A gyermekeim nagyon szeretik a fánkot, így elég sokszor készül nálunk. Ebből következően elég sok tojásfehérje szokott kis poharakban gyűlni-gyűlni a hűtőben (fagyasztóban), aminek ez a püspökkenyér jó "fogyasztási" módja például.A recept ötlete innen ered.
Hozzávalók: 30 cm-es őzgerincformához 8 db tojásfehérje 16 dkg porcukor 16 dkg finomliszt 6 dkg vaj pici só kb. 2 marék durvára vágott dió kb. 2
marék aszalt sárgabarack (ezenkívül bármi kerülhet bele, pl. csokidarabok, mazsola, más aszalt gyümidarabok) Elkészítés: Egy 30 cm-es őzgerincformát kikenünk zsiradékkal, majd meghintjük liszttel, a sütőt előmelegítjük (180 fok). A vajat megolvasztjuk, a diót durvára aprítjuk, az aszalt sárgabarackot is feldaraboljuk. A lisztet összekeverjük a dióval, sárgabarackkal. A tojásfehérjét pici sóval félig felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd az olvasztott vajat (ne legyen túl meleg), jól elkeverjük. Az előkészített őzgerincformába öntjük a tésztát, és kb. 25-30 percig (tűpróbáig) sütjük.