Kossuth-kifli "arcosítva" SAD 14-re

  • 2013.03.15.
  • 7

A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) aktuális fordulójának Linyah, a Konyhalál c. blog szerzője a háziasszonya, és olyan süteményeket kell készítenünk, amelyeknek "arca" van.Nemzeti ünnepünk, az 1848-as szabadságharc és forradalom alkalmából gondoltam megsütöm az általam Kossuth-kiflinek ismert sütit. Aztán jött az ötlet: mi lenne ha készülne belőle egy kis "arcos" figura is! A monda szerint Kossuth Lajos nagyon kedvelte a mandulás süteményeket. Nincs egyetértés a különböző források között, hogy a Kossuth-kifli melyik süteményt takarja valójában: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb, mandulával megszórt vajas piskótát, amiből félholdakat szaggatva fogyasztunk. Hozzávalók: 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 18 dkg finomliszt 10 dkg darált mandula 4 db tojás reszelt citromhéj 1 cs. sütőpor csipetnyi só Elkészítés: A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval, hozzáadjuk a vajas tojássárgákhoz, beleszitáljuk a sütőporral és a mandulával elkevert lisztet (felváltva végezzük: tojáshab, majd liszt, amíg el nem fogy), és könnyedén elkeverjük.