Pizza alaprecept

  • 2014.08.21.
  • 5

Rengetegszer elkészítettem ezt a pizza alapreceptet, de mindig más került a tetejére. Kicsit bajban is voltam, milyen képet tegyek ízelítőül; így míg megtalálom az ideálisat (őszintén szólva nem mindig jut eszembe lefotózni, ami elkészül), gyorsan itt az alaprecept:
Hozzávalók:
1 dl tej
1 kockacukor
2,5 dkg élesztő
45 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
3 evőkanál olaj (én szőlőmagolajat használok)
2 evőkanál langyos víz
+ liszt a formázáshoz
+ olaj a kenéshez
paradicsomszósz
felvágott, sonka, szalonna, zöldségek - bármi, amit szeretnénk, hogy a tetején ropogósra süljön 
reszelt sajt
Elkészítés:
Bögrében langyosítsuk meg a tejet a kockacukorral és morzsoljuk bele az élesztőt. Egy nagyobb tálba szórjuk bele a lisztet. Készítsünk egy mélyedést a közepébe és ebbe tegyük a megkelt élesztőt (régen sosem tudtam, ez mit jelent. Bocsánat attól, akinek ez természetes, de le kell írjam: ez azt jelenti, hogy elkezd az élesztős tej teteje habosodni, sűrűsödni). Adjuk hozzá az olajat, sót, langyos vizet, majd addig gyúrjuk, míg a tészta elválik a kezünktől. Ha túl lágy, ragad, akkor adjunk még hozzá lisztet. Ha túl kemény, akkor vizet. Kelesszük, pihentessük letakarva. 1-2 óra múlva a kétszeresére fog dagadni, ekkor hozzákezdhetünk a nyújtáshoz. Olajozzuk ki a tepsit (ez a mennyiség egy gáztepsire való méret) és nyújtsuk, nyomkodjuk bele a tésztát. 200°C-on süssük 10 percet a tésztát, majd vegyük ki, kenjük meg paradicsomszósszal és pakoljuk rá a feltéteket. Még 25-30 percre tegyük vissza a sütőbe és süssük készre. Jó étvágyat :-)