Gyümölcsös tejberízs

  • 2013.06.22.
  • 5

Tejberízst főzni nem egy nagy ördöngösség, de ennek is megvannak a maga kis titkai. Cserébe viszont hálás kis étel, mert egy kiadós leves után, vagy ebben a nagy melegben hűsítő desszertként is megállja a helyét. Titka annyi, hogy kb. 2 dl forrásban lévő, egy csipet sóval megszórt vízbe teszünk 1 bögre rízst és amikor elfőtt a víz, akkor engedjük csak fel kb. kétszeres mennyiségű tejjel. A legfinomabb piros, savanykásabb gyümölccsel és tetézhetjük az élvezeteket, ha gyümölcsszörpből is rálöttyintünk egy keveset...

Elkészítés és hozzávalók:
2 dl víz
1 csipet só
1 bögre rízs
kb. 4 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
egy késhegnyi stevia, vagy 1/2 evőkanál kristálycukor a tejbe
2 tojás sárgája
1/2 evőkanál kristálycukor a tojások sárgájához
1/2 csomag "főzős", vaníliás ízű pudingpor
A vízbe beleszórjuk a sót és feltesszük forrni. Amikor forr, beleöntjük a rízst és ha elfőtt a víz, felöntjük a vaníliás cukros, steviás vagy kristálycukros tejjel és tovább főzzük. Amikor már puhák a rízsszemek, de még nem szívta magába teljesen a tejet, hozzákeverjük a tojások sárgáját cukorral habosra kevert egyveleget, majd a forró tejből picit kikanalazva a pudingport is összekeverjük és adagoljuk a rízshez. Egyet rottyan és elkészült, ekkor még egy picit magába fogja szívni a tejet, ha az nem főtt el teljesen. Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerint keverjünk hozzá gyümölcsöt és öntsünk a tetejére egy kicsit a gyümölcshöz illő szörpből.