Szendvicskrém és hústöltelék variációk - húsvéti maradékból

  • 2013.04.03.
  • 8

Még mindig van a sonkából és a tojásból… Csináljunk belőle szendvicskrémet! Kétféle receptem van; az egyik azoknak, akik nem bánják, ha megint sonkaízzel árasztják el ízlelőbimbóikat; a másikat azoknak szánom, akik csak a maradék-hasznosítás miatt kacérkodnak a sonkaíz gondolatával.

 
Szendvicskrém sonkarajongóknak:
Hozzávalók:
15-20 dkg maradék főtt sonka (vagy tarja)
4-5 db keményre főzött tojás
1 evőkanál mustár
3 evőkanál majonéz
3 levél apróra vágott medvehagyma
1 késhegynyi őrölt bors
1 csipet só
1 kis fej lilahagyma
A sonkát és a tojást daráljuk le a hagymával együtt (ha később szeretnénk elkészíteni a szendvicskrémet, akkor a sonkát darálva eltehetjük a mélyhűtőbe, de a tojást ne fagyasszuk le!). Habosra keverjük ki a többi hozzávalóval és tegyük a hűtőbe 3-4 órára. Látványos szendvicseket készíthetünk, ha habkinyomóba tesszük az elkészült krémet, és úgy csíkozzuk rá a kenyérre. Melegszendvicsnek is nagyon finom, ekkor a reszelt sajtot ne felejtsük el a tetejéről! A kész krém egyébként hűtőben 4-5 napig eláll.
Szendvicskrém ínyencebbeknek:
Ezt az összeállítást azoknak ajánlom, akik nem a sonka domináns ízére vágynak. Ha a darált sonkát összekeverjük egy kis vargányás körtedzsemmel, valami olyan különleges szendvicskrémet alkothatunk, ami még vendégvárásban is megállja a helyét anélkül, hogy vendégünk azt gondolná, maradékkal kényeztetjük… 
Hústölteléknek
Kiklopfolt pulyka-, vagy csirkemellet kenjünk meg a "szendvicskrémmel" (bármelyik variációt használhatjuk), göngyöljük össze. Egy hőálló tálat kenjünk ki egyenletesen szőlőmagolajjal, fektessük ebbe a göngyölegeket és 220°C-on, kb. 30 perc alatt süssük pirosra.