Ribizlis, habos sütemény
- 2013.07.02.
- 9
Ribizlis habos sütemény
Kint voltunk a Kertben. Szedtünk egy kis ribizlit, és mivel "csak úgy" nem igazán tudjuk megenni, kerestem gyorsan egy receptet a neten, a Ráma sütigyár oldalán.
Eszközökkel nem vagyunk túlságosan felszerelve a "nyaralóban", ezért egy kézi habverővel estem neki a munkának.
Hozzávalók a tésztához:
3 db tojás
15 cukor
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
5 dkg Rama (én vajjal csináltam)
5 evőkanál tej
... a habhoz:
egy csipet só
80 dkg ribizli
20 dkg cukor
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel habosra
keverjük, majd apránként hozzákeverjük a 15 dkg cukrot és a
vaníliás cukrot. A Ramát felolvasztjuk és langyosan a sütőporos liszttel
és a tejjel a tojásmasszához keverjük.
Bekevertem a fenti adagot, de mivel az
egyetlen fellelhető tepsinek még a felébe sem lett elég, gyorsan
összedobtam még egyszer ugyanannyit, és betettem a szabályozhatatlan
hőfokú gázsütőbe sütni.
A tésztát Ramával kikent, lisztezett közepes
tepsibe simítjuk, 200 fokon 15 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjékből
a csipet sóval, apránként a 20 dkg cukrot hozzáadva kemény habot
verünk, majd beleforgatjuk a leszemezett ribizlit.
Összesen, a dupla adagba tettem kb. 70 dkg-ot, és bőven elég volt! Kicsit meg is törtem a szemeket, hogy márványos legyen a hab.
A süteményre kenjük
és 150 fokon tovább sütjük 15-20 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni,
majd szeleteljük.
Nem kell ennyire sötétre pirítani a tetejét, de mint említettem, szabályozhatatlan a sütő, és mire rájöttem, hogy ki is kitámaszthatom fakanállal a sütőajtót, addigra már megbarnult a teteje.
NAGYON FINOM!!!!
A szerzőről
Ízek torták és más állatfajták