Ribizlis, habos sütemény

  • 2013.07.02.
  • 9



Ribizlis habos sütemény



Kint voltunk a Kertben. Szedtünk egy kis ribizlit, és mivel "csak úgy" nem igazán tudjuk megenni, kerestem gyorsan egy receptet a neten, a Ráma sütigyár oldalán.


Eszközökkel nem vagyunk túlságosan felszerelve a "nyaralóban", ezért egy kézi habverővel estem neki a munkának.



Hozzávalók a tésztához:



3 db tojás

15 cukor

1 cs. vaníliás cukor

25 dkg liszt

2 teáskanál sütőpor

5 dkg Rama (én vajjal csináltam)

5 evőkanál tej



... a habhoz:




egy csipet só

80 dkg ribizli

20 dkg cukor




A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel habosra
keverjük, majd apránként hozzákeverjük a 15 dkg cukrot és a
vaníliás cukrot. A Ramát felolvasztjuk és langyosan a sütőporos liszttel
és a tejjel a tojásmasszához keverjük.



Bekevertem a fenti adagot, de mivel az
egyetlen fellelhető tepsinek még a felébe sem lett elég, gyorsan
összedobtam még egyszer ugyanannyit, és betettem a szabályozhatatlan
hőfokú gázsütőbe sütni.



A tésztát Ramával kikent, lisztezett közepes
tepsibe simítjuk, 200 fokon 15 percig sütjük.



Közben a tojásfehérjékből
a csipet sóval, apránként a 20 dkg cukrot hozzáadva kemény habot
verünk, majd beleforgatjuk a leszemezett ribizlit.




Összesen, a dupla adagba tettem kb. 70 dkg-ot, és bőven elég volt! Kicsit meg is törtem a szemeket, hogy márványos legyen a hab.




A süteményre kenjük
és 150 fokon tovább sütjük 15-20 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni,
majd szeleteljük.




Nem kell ennyire sötétre pirítani a tetejét, de mint említettem, szabályozhatatlan a sütő, és mire rájöttem, hogy ki is kitámaszthatom fakanállal a sütőajtót, addigra már megbarnult a teteje.



NAGYON FINOM!!!!