Spekulatius

  • 2014.02.03.
  • 2

Minden évben sütök ilyen kekszet, a téli időszakom meghatározó ropogtatni valója, decemberben pedig egyszerűen kötelező!Az a helyzet, hogy én nem igazán rajongok a mézeskalácsért, itt-ott elcsípek pár darabot, de ennyiben ki is merül a dolog, nálam a befutó, ez a ropogós fűszeres keksz, amit mandulával és dióval is szoktam készíteni. Most dió került a tésztájába.Jól záródó fémdobozban szoktam tárolni, persze nem sokáig, napok alatt elfogy, nálam tea, a többieknél egy pohár tej kíséretében. Amikor kinyitjuk a dobozt, hogy újabb kekszet csenjünk, a doboz fölé hajolva fűszerektől illatos kekszhalom fogad....egyszerűen imádom!Én spekulatius fűszerkeveréket használok, amit bioboltban szoktam beszerezni, de külön is hozzátehetjük a fűszereket, őrölt fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, vagy esetleg csillagánizst...hozzávalók100 g puha vaj110 g lágy sötétbarna nádcukor1 tojás250 g liszt3 tk spekulatius fűszerkeverék60 g dió darálva1 tk sütőporA puha vajat a cukorral és a tojással keverjük habosraA lisztet szitáljuk egy tálba a sütőporral együtt, keverjük bele a spekulatius fűszert, és a darált diót, majd adjuk a vajas elegyhezDolgozzuk össze a hozzávalókat, majd a gombócot alufóliába csomagolva tegyük pár órára hűtőszekrénybeKét sütőpapír között nyújtsuk kb. fél centisre, de nyújthatjuk még vékonyabbra is, kb. 2 mm-reSzaggassuk ki, béleljük ki a sütőlemezt sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal, és süssük a kekszeket kb. 15 percigTároljuk fémdobozban

Címkék

Spekulatius