Mogyorós kekszek karamellel töltve

  • 2014.01.26.
  • 3

Van egy nagyon jó kis keksz receptem, gyakran sütöm, és általában mindig ilyen pici kis golyóbisokat formázok a tésztából, amit azután lekvárral töltök meg. Könnyű, omlós kekszem lesz, tekintélyes mennyiséggel.....Egy ideje már izgatta a fantáziámat a házi karamell készítés, amit kekszbe szerettem volna tölteni (első körben)....például, ilyen omlós golyóbisokba, körbe-körbe díszítve egy kis darabolt pirított földimogyoróval........A lekváros változathoz
katt ide!A házi karamellszószról annyit, hogy az első receptet egy külföldi blogon találtam, és sikerült a konyhát pár perc alatt füstbe temetni, egyébként nem a recepttel lehetett a gond, hanem velem, meg a gyatra angollal........Gyorsan át is eveztem hazai pályára, és
Praliné Zsuzsitól
szereztem meg az ehető változatot, amiért örök hálám, mert az odaégett szósz után a család leírt karamell ügyben....Második körben már minden hozzávalót odakészítettem, ahogy Zsuzsi tanácsolta, és pikk-pakk elkészült
a karamellszósz!!hozzávalók20 dkg puha vaj10 dkg porcukorpár csepp narancsolaj/helyettesíthetjük aromával, vagy friss narancs levével2 tojássárga30 dkg liszt1 tojásfehérje150-200 g pirított, darált földimogyoróa töltelékhez karamellszószA vajat a porcukorral, narancsolajjal habosra keverjükHozzáadjuk a tojássárgáját, alaposan elkeverjükHozzászitáljuk a lisztet is, és az egészet fakanállal/ vagy a kezünkkel kidolgozzukLágyabb masszát kapunkRégen nem szerettem a szilikonos dolgokat, de nemrég megajándékoztak egy szilikon sütőlappal, és az a helyzet, hogy teljesen hozzászoktam, kekszekhez most már rendszeresen ezt használom!Szóval, béleljünk ki egy sütőlemezt sütőpapírral/vagy szilikon sütőlappal, és a tésztából kisebb darabokat lecsípve, formázzunk golyókat, fektessük a sütőlemezre, és mindegyik golyó közepébe, nyomjunk mélyedést, pl. az ujjunkkal, vagy egy fakanál nyelével.Vigyázzunk, hogy ne lukasszuk ki a tészta alját, csak egy kis mélyedést formázzunk, hogy majd megtölthessük a kekszeket! Kenjük meg őket a felvert tojásfehérjével, majd forgassuk bele az aprított földimogyoróbaElőmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt süssük megHa kihűltek, töltsük meg a karamellszósszal!Jól záródó fémdobozban, selyempapírral elválasztva tárolhatjuk!Ha lekvárosat készítünk, töltsük meg a kekszeket sütés előtt, és úgy süssük ki a golyóbisokat!Mogyoró helyett használhatunk mandulát, pisztáciát...stb.

Címkék

Karamell Keksz