Fűszeres sárgaborsó krémleves

  • 2013.04.03.
  • 5

Egyszerű krémleves......most sárgaborsóból....nagyon fűszeres....és nagyon-nagyon finom, soha nem éri meg a másnapot....ja, és a húsvéti sonkamaradékok
felhasználására is tökéletes!! Nálunk nagy kedvenc,
az alaprecept
az egyik szakácskönyvemből van, de már
nagyon eltértem az eredeti verziótól.Pár hónapja készült
a bloggal kapcsolatosan velem egy cikk,
ahol azt nyilatkoztam, hogy egyre bátrabban használom a fűszereket!
Ez
erre a levesre is igaz, az idei év
legnagyobb felfedezése egyenlőre a szárított chilipehely, teljesen odavagyok érte, egy sima tükörtojást is tökéletesen feldob! Mióta felfedeztem magamnak, azóta szórom mindenbe, szó szerint mindenbe, imádom levesben, panírmorzsa ízesítésére, tepsis burgonyához fantasztikus, no és tojáshoz...ugyebár...




A levest most tökmagos-sajtos háromszögekkel ettük, a receptje ITT
található!
Hozzávalók250 g sárgaborsó beáztatva2 marék fagyasztott morzsolt kukoricalegalább 1,5 liter zöldségalaplé (vagy húsalaplé)
(ha nincs kéznél, vagy nincs kedvünk készíteni,
akkor sincs semmi
baj, mert már készítettem
alaplé nélkül, sima vízzel,
és állítom, hogy úgyis nagyon finom!!)3 kockára vágott burgonya1
fej fehér hagyma kockázva1 vékonyra szeletelt sárgarépa1 fiomra vágott kaliforniai paprika (zöld vagy sárga)1 duci gerezd fokhagymaaprított friss chili, vagy szárított chilipehelynagyszemű tengeri sószerecsendió reszelvefüstölt sajta tetejére pirított sonkaFolyamatA sárgaborsót előző este beáztatjuk. Egy lábasban olívaolajat forrósítunk,
a
hagymát, és a fokhagymát
puhára pároljuk az olajon. (Sonkát is adhatunk hozzá, én most külön kérésre kihagytam belőle, de bátran
pirítsuk együtt a zöldségekkel, mert még finomabb a végeredmény, csak tegyünk félre egy keveset a díszítéshez!!)Hozzáadjuk a darabolt kaliforniai paprikát, a sárgarépát, és a kockázott burgonyát, 5 percig, óvatosan kevergetve együtt pároljuk.Felöntjük az alaplével/vízzel, belekeverjük a sárgaborsót, ízlés szerint sózzuk, hozzáadjuk a darabolt friss chilit, vagy chilipelyhet, és fedő nélkül addig főzzük, amíg a borsó, és a zödségek
meg nem puhulnak (kb. 30 perc), majd hozzáadjuk a morzsolt kukoricát, és még 2 percig főzzük.A sárgaborsó magába szív elég sok folyadékot, ezért amíg főzzük, időnként pillantsunk rá, és pótoljuk az elvesztett víz mennyíségét, különben nagyon sűrű lesz!Ízlés szerint adagoljunk a leveshez folyadékot, aszerint, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretnénk!A levest botmixerrel keverjük sima péppé, ha túl sűrű, most
is
alakíthatunk az állagán.Tegyük vissza közepes lángra, reszeljünk hozzá egy kevés szerecsendiót, füstölt sajtot, és kevergessük, amíg a sajt el nem olvad.Tálaláskor a tetejére szórjunk sonkacsíkokat!

Címkék

Krémleves