Csokoládés briósok....sáfránnyal

  • 2013.04.01.
  • 3

Hát itt vagyok...VÉÉÉÉÉÉÉGRE!!! Az imént
kentem le piros festékkel
pár deszkát,
éjszaka lesz idejük száradni! :) Hiányzott a blog,
a sütés is.....hát még
a fotózás.....nem is tudom hogy
bírtam....Az oldal
nemrég
ünnepelte második szülinapját...ezt most tényleg csak
NAGYON halkan jegyzem meg...hiszen nem úgy sikerültek a bejegyzések ahogyan szerettem volna, sok tennivalóm volt, folyton kapkodtam, ráadásul elromlott a fényképezőgépem, ami először teljes pánikhelyzetbe hozott...most egyébként egy sokkal komolyabb, de egyenlőre kölcsön masinával
'nyomom', és tanulom a beállításokat no meg
az egész gépet, úgy ahogy van!
Persze nem panaszkodom, nagyon szeretem ezt a gépet, jöhetne
még egy kis tavasziasabb időjárás is, hogy újra 'kiköltözhessek' a teraszra....Frissül a blog, sok finomsággal, este beáztattam egy kis sárgaborsót, krémleves készül, tökmagos-sajtos háromszöggel, elkészítem a
kedvenc mogyorós
kekszünket, hozom majd azt is, lesz bazsalikomos frittata, fetás falafel, habos torta, ja, és persze töltött kalács......ezek bizony mind-mind ezen a blogon fognak szép sorban
megjelenni! Igyekszem
pótolni az elmaradást......Ezt
a brióst
Zsófinál találtam, és picit átalakítottam, de az alap megmaradt, itt is nagyon köszönöm, mert
annyira tökéletes lett, órák múlva is pihe-puhák voltak a briósok,
hamarosan repetát is kell sütnöm! Eredeti recept
ITT: mini juharcukros briósok
...ábra is van mellékelve
a briósokhoz,
segítve a formázást, én most
picit máshogy
alakítottam a tésztát,
mégpedig mini briós formákba (kosarakba) gyömöszöltem őket, de tehetitek akár muffin sütőformába is, formázzátok ahogy szimpatikus!Tegnap este kevertem
be a tésztáját, reggelre gyönyörűen megkelt, formáztam, és sütöttem is!
Langyosan a legfinomabb,
amikor még a csokoládé is krémes......A recept tökéletes,
10 mini brióst
készítettem, most tettem bele egy késhegynyi sáfrányt,
meg is színezte picit a tésztám, de aki nem szeretné, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést!Hozzávalók25 dkg liszt2,5 dkg olvasztott vaj3 dkg porcukor1 dkg élesztő1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 tasak)1 citrom reszelt héja1 tojás sárgája1 tk vanília kivonat1,3 dl langyos tej1 csipet só1 késhegynyi sáfrány + 3 ek forró víz étcsokoládé pehely vagy darabolt csokoládé a tésztába (én most 1 kocka csokoládét számoltam, egy minden egyes brióshoz, és azokat daraboltam, majd
a tészta közepébe szórtam, amit lezártam egy
kisebb tésztával)a tetejére1
tojás a kenéshez
csokoládécsepp vagy jégcukor díszítésnek
FolyamatA langyos tejhez keverjünk 1 tk porcukrot, és morzsoljuk el benne az élesztőt. Fedjük le, és hagyjuk felfutni.A
lisztet keverjük össze a vaníliás cukorral, a maradék porcukorral, citromhéjjal, sóval.Olvasszuk fel a vajat (de ne legyeb forró) keverjük el benne a tojás sárgáját és a vanília kivonatot.A
késhegynyi sáfrányt, forrázzuk le 3 ek forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni.A lisztes keverékhez öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és a vajas-tojásos-vaníliás keveréket. Öntsük hozzá a kihűlt sáfrányos vizet.Szórjunk bele csokoládépelyhet, vagy darabolt csokoládét, vagy a már megkelt tésztához adjuk a darabolt csokoládét, miközben formázzuk a brióst!Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, ha este keverjük be, akkor reggelig rá sem nézünk, ha még aznap sütnénk, akkor meleg helyen kelesztjük kb. egy órát.A sütőt előmelegítjük, a tésztát 10 részre osztjuk, és formázzuk.Kivajazott/lisztezett kis kosárkákba, muffinformákba, vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, a tetejüket megkenjük egy egész tojással, és megszórjuk cukorral/csokipehellyel...stb.Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt barnára sütjük.