Tésztát otthon? Hát persze!

  • 2012.12.06.
  • 6

Tésztát otthon...házilag, minimális hozzávalókból, de lehetőleg tanyasi, háztáji tojásból...hát persze!A recept a La cucina italiana
(2011 júliusi) számából való, és teljesen autentikus, ugyanis az újságban található tésztareceptek mellett látható két fából készült
tészta mintázóra is sikerült szert tennem. Kiderült, ugyanis, hogy
Babettnek, a Babett főz
blog írójának a párja, csodaszép, fából készült
kincseket alkot,
és szinte pár nap alatt elkészítette nekem az újságban szereplő tésztapecsétet és a pici barázdált deszkát is, ami igazából olyan, mint egy csigatészta készítő deszka!
A helyzet az, hogy már egy ideje a birtokomban vannak ezek a csodák, de csak most volt időm kipróbálni őket, így olyan, mintha most
kaptam volna őket kézhez!
Annyira örülök neki,
biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat fogom használni mind a kettőt! Kérdéses volt, hogy kell-e rajtuk még apró
igazításokat végezni, elég mély-e a minta a pecséten, látszik-e majd a tésztán...stb.? Szerencsére
minden stimmelt rajta, semmit nem kellett alakítani...a helyzet az, hogy nem szívesen küldtem volna vissza! :) A tésztapecsét két részből áll: van egy alsó része, aminek a tetején van egy felirat (az én esetemben PASTA, de igazából bármi lehet) és a talpa úgy van kidolgozva, mint egy pogácsaszaggató, így tudunk
az alsó résszel
köröket
szaggatni a tésztából.A pecsét másik része, a teteje, olyan mint egy bélyegző, van kis fogantyúja, és szintén minta van az alján. A két résszel pecsételjük meg a sima, minta nélküli körünket, így kerül mind a két oldalára minta.A csigatészta készítő deszka pedig olyan, mint egy vágódeszka, csak sokkal kisebb, és tele van függőleges barázdákkal.Aki esetleg szeretné az egyiket, vagy a másikat, vagy mind a kettőt, az nyugodtan keresse meg Babettet, a fent említett oldalon, vagy a facebookon, vagy írjon ide, és továbbítom neki! :)Házi tészta receptje300 g búzaliszt2 tojásnak a sárgája kb. 1-1,5 deci hideg vízkb. 1 tk só a vízben elkeverve (ezt ízlés szerint adjuk a tésztához,
persze annak
függvényében, hogy a tésztafőző
vizet úgyis megsózzuk majd)FolyamatA lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk.Hozzáadjuk a tojások sárgáját.A sót elkeverjük a hideg vízzel, majd apránként adagolva a tésztához, villa segítségével összekeverjük, és könnyű, lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha úgy látjuk, a tészta állagától függően, adhatunk kevesebb, vagy több vizet hozzá!30 percre lefedjük és pihentetjük, majd lisztezett deszkán kezdjük el formázni. Ha van tésztakészítő gépünk, akkor pikk-pakk elkészül a tésztánk.Ha többféle tésztát készítünk, akkor a tésztacipót osszuk
többfelé. Egy ötlet a kerek
tésztához: ha nincs ilyen tésztapecsét a birtokunkban:
a tésztát nyújtsuk vékonyra, és ha van otthon kekszmintázónk/pecsétünk, akkor a segítségével
készítsünk bele mintát, vagy ha van keksznyomdánk, akkor
akár feliratot is tehetünk bele. Ha nem fogyasztjuk el azonnal a tésztát, akkor ki kell szárítanunk, majd dobozolnunk a házi tésztát. Szerintem remek ajándék, én biztos készítek pár tésztafüggő
barátunknak karácsonyra egy üveg friss házi
tésztát!malloreddus és corzetticorzetti A corzetti-nek ez a nyomott verziója Liguria és Piemonte környékén elterjedt, húsos-gombás szószt készítenek hozzá, de vajjal, fenyőmaggal is isteni finom lehet. Én most szárítom a korongokat, jó lesz
majd később..hasonlóan egy finom
kis szószt fogok
majd összedobni
hozzá, rétegezem egy tálban, és besütöm mozzarellával...de majd hozok receptet is! :)Most viszont itt az ideje az Adventi készülődésnek, úgyhogy ígérem, hozok mindenféle finomságot ám!