Feketebableves chilivel és korianderrel

  • 2012.11.01.
  • 3


Meleg krémes bableves, a kelleténél fűszeresebben, ami nagyon jól esik a hideg, zord napokon! A fűszereket kedvünkre variálhatjuk, lehet még fűszeresebb, mehet bele több chili, szóval ízesítsük bátran!A babot a Spar-ban szereztem, 200 g-os csomagokban árulják.Hozzávalók35 dkg feketebab, éjszakára hideg vízbe áztatva (vagy 3 doboz 40 dkg-os konzerv feketebabkb. 3 ek olívaolaj2 kisebb fehér hagyma3 gerezd
zúzott fokhagyma1 sárgarépa, apróra vágvafriss chili
aprítva (ízlés szerint)1 tk őrölt római kömény1 késhegynyi őrölt koriander (mehet bele ízlés szerint több is, csak nálunk nem mindenki rajong érte)2
babérlevél1 liter zöldségalaplé140 g sűrített paradicsom (eredetileg 40 dkg darabolt vagy egész konzervparadicsom)1 kis csokor friss
kakukkfű, vagy 1 tk szárított kakukkfűtengeri sófrissen őrölt borstálaláskorapróra vágott friss
korianderpár csepp zöldcitrom leveízlés szerint tejföl/szeletelt lilahagymaFolyamatA szárazbabot áztatás után öblítsük le, és tiszta bő vízben tegyük a tűzre.Főzzük lobogva 10 percig, majd kisebb lángon főzzük puhára, és szűrjük le.Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, dobjuk bele a hagymát, és 5-7 perc alatt fonnyasszuk meg.Tegyük bele a fokhagymát, a sárgarépát, a chilit, a római köményt, a koriandert, és a babérlevelet.Pirítsuk még 2 percig. Öntsük bele a babot az alaplével, a sűrített paradicsommal és a kakukkfűvel együtt.Forraljuk fel, vegyük kicsire a lángot, takarjuk le és főzzük kb. 20 percig.Amikor minden megpuhult, vegyük ki a babérlevelet, merjük ki a leves felét és pépesítsük botmixerrel.Öntsük vissza a lábasba, keverjük össze, és melegítsük fel, majd sózzuk, borsozzuk.Díszitsük egy kanál tejföllel, szórjunk rá
aprított koriandert, és csepegtessük meg egy kevés zöldcitromlével.Ha nem pépesítünk botmixerrel, akkor hígabb lesz a levesünk!Forrás: 500 vegetáriánus étel - Deborah Gray

Címkék

Leves