Kéksajtos póréhagymakrémleves kukival, és csípős csirkeszárny retkes tejfölös uborkával, szedres anannásszal, rizsel

  • 2013.02.04.
  • 4


Kéksajtos póréhagymakrémleves kukivalA kukoricalisztes krémlevest tulajdonképpen a gluténmentesség jegyében találtam ki, nagyon sokat hallottam ugyanis a túlzott gluténfogyasztásnak a vastagbélre tett káros hatásairól, és annak kihatásáról a légzőrendszerre, ami akár asztmatikus tüneteket is produkál. Mostanában mennek a sportadókon a tenisz bajnokságok, és az Ausztrál open nyertesének Novak Djokovicnak voltak ilyen problémái, amiről egy jó pár cikk kereng az interneten, az egyiket ideteszem, hátha érdekel valakit. Rajta a gluténmentes diéta segített, de az írásban sok igazság rejlik.
Hozzávalók:1 szál póréhagyma,2 ek. olívaolaj2 ek kukoricaliszt,10 dkg kéksajt (gorgonzola),1,2 liter víz,3 dl főzőtejszín, SÓ NINCS !!! A SAJT ADJA A SÓÍZÉT !!!Galuskához:1 tojás,kb. 6 ek. (vagy több, amennyit a tojás felvesz) kukoricaliszt,
csipetnyi sóTálaláshoz: egy csurgatásnyi, nagyon finom olívaolaj a tetejéreEgyszerű leves, Szent Vivien röviden kukinak aposztofálta a kukoricás galuskát, csak mert egészen úgy néz ki, mint a puffasztott kuki...Elkészítése:2 ek. olajon pároljuk a karikára vágott és száljaira szedett póréhagymát, majd megszórjuk 2 ek. kukoricaliszttel, meg egy kis vízzel, és belemorzsoljuk a gorgonzola sajtot.Amikor a sajt elolvad feleresszük a maradék vízzel, és hozzáadjuk a 3 dl-es zacskós tejszínt, addig fűzzük, amíg a póré megpuhul, majd az egészet egyneművé turmixoljuk.Közben külön lábasban, sós vízbe szaggatjuk a likas galuskaszaggatóval a kikevert galuskatésztát, majd amikor feljön a víz tetejére, -ami tulajdonképpen szinte rögtön megtörténik,- szűrjük, és áttesszük a kész krémlevesbe, még egyet lehet rajta rottyantani, de nem muszáj.Tálaláshoz a leves tetejére csurgatunk, kb. 1 evőkanálnyi nagyon finom olajat, szétkavarjuk és megesszük.
Csípős Csirkeszárny, retkes, tejfölös salátával:Pórul jártam, a szemfogam doktor bácsiért kiállt. Azt hiszem megint lehet Drágámnak szólítani, hüp-hül. Nem vettem figyelembe a ne harapj a csirkecsontba felszólítást, imádom a porcogót, és olyan finom volt... ezért egy szép háromszögnyi darab hiányzik a fogamból.Azonban a csirkeszárnyak szenzációsra sikeredtek, legközelebb már a fiam is fogja tudni egyedül. Tulajdonképpen Móni, a "Praktikák sok gyerekhez" blog szerzője adta az ötletet a csípős csirkeszárnyhoz, -íme az Ő változata,- bár én másképp kezdtem hozzá.Fogtam egy egyetemistát, -aki ki sem lát a számítógépből,- és gyorsan megkértem, hogy utasítások alapján vágja háromfelé a megmosott, megtisztított csirkeszárnyakat. A hegyes apró végét félretettem Móni javaslatára majd egy kis zöldséglevesnek megadja az ízét egyszer. A csirkeszárnyakat a következő finomságba forgattattam a kuktámmal :Hozzávalók:1 kg csirkeszárny három részre vágott részéből a két vastagabbik rész,1 nagy fej hagyma apró kockára vágva, (vagy 3-4 téli kihajtott hagyma a zöldjével felkarikázva),5 ek. Félix kechup (nincs benne tartósítószer),5 ek. olívaolaj,kevés só ízlés szerint,fűszerek:teáskanálnyi tárkony,teáskanálnyi majoranna,2 tekerésnyi színes bors,1 tk. csípős paprika (bátrabbak chilit is tehetnek bele),1/3 üvegnyi (kb 3-4 evőkanál) zöld pfefferoni paprika levével,(ezen utóbbi kettőt lehet helyettesíteni 1 kevés pirosarannyal, és egy karikára vágott csípőspaprikával)A darabjaira nyiszlákolt csirkeszárnyakat beleforgatjuk a fenti keverékbe, és egy jó nagy jénai edénybe, persze fóliával a tetején, kb. 40 percig pároljuk a sütőben, 220 °C-on, majd levesszük róla a fóliát, levesszük a fokot 180-ra, és légkeveréssel adunk neki 10 percet, majd megforgatjuk és megint 10 percet.
A végeredmény, egy kívül ropogós, de nem száraz, és alján szaftos nagyon finom csirkenyami, amihez igen-igen illet az édes igazi ananászkocka (nem konzerv) a feketeszederrel, valamint a retkes-uborkás saláta, és a rizs köret.A recept ragadós, már a két nagymama is elkérte.Retkes saláta hozzávalók:1 nagy hosszúkás sörretek (fehér), julienne-re gyalulva,1 szál hámozott kígyóuborka, julienne-re gyalulva,só,fél piros kaliforniai paprika apró kockára vágva,1 egész fej salátahagyma (fehér) fél karikára vágva, száljaira szedve,1-2 ek. olívaolaj,15 dkg krémfehérsajt kockára vágva,2,5 dl joghurt (nekem most csak tejfölöm volt) ,1 csokor apróra vágott zöldpetrezselyem.Elkészítés:A legyalult retket és uborkát lesózzuk, a nagyon vékony karikára vágott és száljaira szedett hagymát külön edényben lesózzuk, és egy egész citromot öntünk rá, néha megforgatjuk.Egy kis idő után (főzés közben gyorsan eltelik 15-20 perc) a retkes uborkát levétől kinyomkodjuk átszedjük másik edénybe, ráöntjük a citromos hagymát, és összekeverjük a többi hozzávalóval, hűtőben tároljuk.Ha valaki nem szereti joghurttal, akkor elmaradhat, a citromos, olajos lé is elég rá. Citrom helyett lehet 5 %-os kreuter ecetet is használni 1-2 evőkanál helyettesíti.A tetejét az apróra vágott, friss zöldpetrezselyem koronázza meg. 2 nap után is nagyon finom, nekünk most fogyott el.

Címkék

Csirke Leves Saláta