Szombati ebéd

  • 2013.01.07.
  • 9


Tejfölös,
édesköményleves, gazdagonA kirándulós nap előtti főzés története, le vagyok nagyon maradva, nincs időm képet tölteni, remélem idén aktívabb tudok lenni, mert nagyon szeretek itt lenni veletek. Ötleteket lesni, új dolgokat kipróbálni nagyon izgalmas.Limarától vettem az ötletet, ő tejszínnel, sóval borssal főzi.
KATTINTS IDE ÉS ELÉRED.

Az én receptem ehhez képest így alakult:
Hozzávalók:2 nagyobb édeskömény,1 nagy fej vöröshagyma,3 édes kiflikrumpli (10-15 dkg),egy púpos evőkanál szárított zöldségkeverék, /só, és tartósítószer nélkül/,1 kanál mangalicazsír,1,5 l víz,só 1 ek. barnacukor,3 dl tejföl,1 tojás sárgája, (ez adja a gazdagságot, és jó sűrítőanyag),fél citrom leve + citrom reszelt héjaTálaláshoz: pirított kenyérkocka, és tökmagolajból (pumpkin oil) csurgatás (vagy nagyon finom mogyoróolaj, szőlőolaj, vagy olívaolaj) a tányérokba.Még soha nem főztem, régóta kokettálok vele, és már annyi helyen lehet kapni, ezért kipróbáltam az alábbi változat szerint:Az édesköményt csíkokra, a krumplit kockára vágjuk, az édeskömény zöld részéből félre tesszük az apróra vágott, kapornak kinéző részt a tetejére díszítésnek. Az apróra vágott hagymát üvegesre robbantom a mangalicazsírban, majd hozzáadom az addig vízben ázott kruplit és édesköményt gyengén lecsepegtetve, megszórom a szárított zöldségkeverékkel és a sóval, majd az 1 ek. barnacukorral, és néhányszor átforgatom, hogy a cukor olvadjon, majd felengedem a vízzel és addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul, ekkor botmixerrel egyneműsítem.3 dl tejfölbe belereszelem a citrom héját és a fél citrom levét, hozzáadom
a tojás sárgáját, majd csomómentesre habverővel jól kikavarom és lassan a bugyogó leveshez keverem, kettőt rottyantok rajta, lehúzom a tűzről, és megszórom az apróra vágott édes kömény zöldjével.Ezek után máris lehet tálalni.Vélemények:Család
kérdése, miszerint az "abból a finom levesből maradt-e még vacsorára?".Szerintem: nagyon gazdag ízű, , -a tojás miatt akár lábadozó betegnek is ajánlható,- finom leves, kiérzik belőle a citrom és a tejföl savanyússága, és az édeskömény bocskorszíjillata. Imádnivaló, és másnap is finom.A tetejére Limara ajánlására pupkim olajat csurgattam és pirítost adtam hozzá.Nyami-nyami !!!Laskagomba pörköltEgyszerű:1/2 kg laskagomba,1 nagy vöröshagyma,1 fakanálnyi mangalicazsír,1 fehér paprika,1 erős paprika ,1 nagy paradicsom,1-2 teáskanál pirospaprika,só, tekerős bors, kávéscsészényi vízA legegyszerűbb étel, egy szakácssipkás, ahogy szokták mondani nem is fogom túlragozni :A gombát jól mosd meg, (az enyém egy kicsit földes volt a száránál) vágd a paprikával együtt csíkokra. A paradicsomot meghámozva kockázd.A zsíron megfuttatod a hagymát (tudjátok robbantás), s ha üvegesre pirult beleöntöd a gombát a paprikával, paradicsommal, megszóród pirospaprikával, sózod és addig rotyogtatod, amíg a gomba meg nem puhul, ha nem túl lédús, akkor egy mokkáspohárnyi vizet lehet hozzáönteni.Tésztával, vagy rizs körettel a legjobb, savanyúságot nem igénylő fogás. Ez a "sport szelet" a la Mariann,
a receptet innen vettem, s igazi rummal, -aromám nem volt, és ódzkodom tőle nagyon,- le is gyártottam. Jó szolgálatot tett fenn a hegytetőn kirándulás közben.A vaj mennyiségéből lecsíptem és a tej mennyiségét bővítettem, szerintem 4 evőkanál cukor (az csak 12 dkg körül lehet) elég volt bőven bele.Egyébként sem szeretem, ha valami túl geil, legyen csokis és rumos ízű, de ne az a túl cukros, valami...
KELLETT HOZZÁ:1/2 kg darált háztartási keksz,20 dkg vaj,2,5 dl tej,4 ek kakaópor,4 ek. barnacukor (lehet púpozott is),3-4 ek. rum vaniliáscukor (ha lehet akkor feketemagos bourbon)TETEJÉRE: 20 dkg vegyes csoki (ét és sima), 5 dkg vaj (vagy olaj)A tejet egyneműre melegítjük a vajjal, cukrokkal, majd ha a cukor elolvadt beleöntünk 3-4 evőkanál rumot és a szitált kakaóporral jól kikevert kekszhez öntjük és kézzel egyneműsítjük.Egy kicsit meleg feladat, piros lesz a tenyere tőle az embernek.A rumból az alkohol véleményem szerint elpárolog, mert a tejes keverék már szinte forr, mikor hozáöntjük.Az egész masszát teflonos sütőpapírral kibélelt, kb.25 x 25 cm-es sütőformába (nekem van egy ilyen kapcsos sütőformám) nyomkodjuk, hengereljük, és kitesszük (télen) a mínuszba hűlni. Vagy nyáron 2 órára a hűtőbe. Amikor meghűlt a vajjal felmelegített és egyneműsített csokoládéval bevonjuk, villával csíkozzuk. Kb. 1,5 cm magas lesz, valaki azt mondta a neten, hogy a sportszelet utánzata a sok keksz miatt, nem tudom, szerintem, kinek-kinek ízlése szerint, és ha elég rumot teszünk bele akkor egészen olyan lesz az íze.A csokoládé tulajdonképpen már a felkenés közben is hűl, ezért még a végső dermedés előtt szép vonalakat húzhatunk a tetejére, hogy könnyebb legyen a végén szeletelni.Másnaptól együk, akkor finomabb, mint langyosan kóstolgatni, mert megérnek az ízei. Igazi kalóriabomba, kirándulásra igazán jó, de legközelebb családi kérésre valamilyen aszalt gyümölccsel és magokkal fogom dúsítani.

Címkék

Csoki Gomba Leves