~ VARGABÉLES HÁZI TÉSZTÁVAL ~

  • 2018.01.29.
  • 2

Kissé eltértem a klasszikustól, mert hiánycikk volt nálam hétvégén a cérnametélt és a rétes tészta. Néha velem is előfordul, hogy kifogyok valamiből, bár ritkaság számba megy. Szoktam mondani: - Még az is van itthon, ami nincs... Viszont volt friss tojásom és leveles tésztám. Tehát, tudtam sütni Vargabélest! Gyorsan felütöttem két tojás és gyúrtam belőle egy adag jóféle házi tésztát. Vékonyra kinyújtottam és a lehető legvékonyabban fel is vágtam egy éles késsel. Majdnem olyan vékony lett mint a cérna, viszont sokkal finomabbá vált tőle a béles.... A többi már tényleg rutinmunkának számított, hiszen csak kevertem-kavartam és betöltöttem. A végeredmény pedig ellenállhatatlan lett. Alig bírtam magam visszafogni egy kocka után.Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 200 gr. finom liszt, 1 csipet só. Továbbá: 1 csomag leveles vagy rétes tészta, 500 gr. friss túró, 4 tojás, 120 gr. cukor, 1 kiskanál vanília esszencia, 50 gr, vaj, 1 bio citrom reszelt héja, 50 gr. mazsola vagy vörös áfonya, i csipet só. Szóráshoz: vaníliás porcukor.A tésztához a tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva 20 percet pihentetjük. Pihentetés után lisztezett lapon nagyon vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd felgöngyöljük és egy éles késsel nagyon vékonyra felszeleteljük. Liszttel közben megszórjuk és összeborzolva szétterítjük, hogy egy kissé szikkadjon.Sós-lobogó vizet forralunk és kb. 5 perc alatt kifőzzük benne a tésztát. A megfőtt tésztát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Ez után a töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, 3 sárgáját pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A megmaradt 1 sárgáját félretesszük, ezzel kenjük majd le a sütemény tetejét.A túrót ha nagyon durva szemű, akkor villával kissé áttörjük, majd egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát, a felhabosított, cukros sárgáját, a vanília esszenciát, a citrom reszelt héját, a csipet sót és a megáztatott aszalt mazsolát/áfonyát.Alaposan átkeverjük az egészet, majd a végén lazán beleforgatjuk a
tojásfehérjehabot is. A kész tölteléket félre tesszük. A rétes tésztával/leveles tésztával kibélelünk egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit. Ha rétestésztával dolgozunk, akkor a lapok közét olvasztott vajjal kenjük át, ha leveles tésztával, akkor elfelezzük, méretre nyújtjuk és az egyik felét a tepsibe tesszük. A tepsiben lévő tésztára halmozzuk a tölteléket, elsimítjuk, majd a maradék tésztával befedjük a süteményt.
A tojássárgájával lekenjük és máris mehet az előmelegített, 175 °C-fokos sütőbe sülni. Kb. 25-30 perc alatt pirulásig sütjük a vargabélest. Sütés után langyosra kihűtjük, porcukorral meghintjük és felkockázva tálaljuk.